373
Μισθοφόροι της Βάγκνερ ανεμίζουν τις σημαίες της Ρωσίας και της ομάδας τους σε κτίριο του Μπαχμούτ, το Σάββατο | Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Διαψεύδει ο Ζελένσκι ότι έπεσε το Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2023, 13:44
Μισθοφόροι της Βάγκνερ ανεμίζουν τις σημαίες της Ρωσίας και της ομάδας τους σε κτίριο του Μπαχμούτ, το Σάββατο
|Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Διαψεύδει ο Ζελένσκι ότι έπεσε το Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2023, 13:44

Μετά από πολύμηνη πολιορκία και σφοδρές συγκρούσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 και τον τραυματισμό 80.000 Ρώσων και άγνωστο αριθμό θυμάτων από την ουκρανική πλευρά, το Μπαχμούτ φαίνεται πως έπεσε στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το Σάββατο.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε συγχαρητήρια στις ρωσικές δυνάμεις.

Ομως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ουκρανός πρόεδρος το διέψευσε όταν ρωτήθηκε σχετικά στην Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των G7.

Μάλιστα, η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει μερικώς το Μπαχμούτ και εξακολουθούν να ελέγχουν τμήμα της,

Η ίδια είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να προελαύνουν κατά μήκος των περιχώρων του Μπαχμούτ και διεκδικούν τμήμα των υψωμάτων που δεσπόζουν πάνω από την πόλη.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη, έχουν περικυκλώσει την μισή και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Επομένως ο εχθρός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο τμήμα της πόλης που ελέγχει», έγραψε στο Telegram.

Η Μαλιάρ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις βιομηχανικές εκαταστάσεις και τις υποδομές στο Μπαχμούτ καθώς και έναν ιδιωτικό τομέα της πόλης.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε το Σάββατο, πως κατέλαβε πλήρως αυτή την κατεστραμμένη πλέον πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που σηματοδοτεί το τέλος της πιο μακράς και αιματηρής μάχης αυτού του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε νωρίτερα πως τα στρατεύματά του απώθησαν τελικά τους Ουκρανούς από την τελευταία περιοχή που ήλεγχαν μέσα στην πόλη.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κρατά τη ρωσική σημαία με φόντο το κατεστραμμένο Μπαχμούτ – Press service of “Concord”/Handout via REUTERS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις και προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μπαχμούτ θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η ουκρανική πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Βάγκνερ, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία (…) η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...