300
Οι δύο αντιπροσωπείες των αντιμαχομένων σε καρέ από τη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντησή τους στη Λευκορωσία | Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Διαπραγματεύσεις: Ελάχιστο το φως από το δεύτερο μίτινγκ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:30
Οι δύο αντιπροσωπείες των αντιμαχομένων σε καρέ από τη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντησή τους στη Λευκορωσία
|Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Διαπραγματεύσεις: Ελάχιστο το φως από το δεύτερο μίτινγκ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:30

Η δεύτερη απόπειρα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων εν μέσω πολέμου, η οποία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου σε λευκορωσικό έδαφος και διήρκεσε περί τις 3,5 ώρες, απέδωσε κάποιους ελάχιστους καρπούς και σε δύο επίπεδα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

Πρώτον, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν «συντόμως» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών και, δεύτερον, ότι αμφότερες θα στηρίξουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των αμάχων από τα πεδία των συγκρούσεων.

Ενας από τους ρώσους διαπραγματευτές δήλωσε ότι συμφωνήθηκε «πιθανή κατάπαυση του πυρός», όμως μόνο στις περιοχές τις οποίες αφορούν οι προαναφερθέντες «ανθρωπιστικοί διάδρομοι». Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να επιχειρούν στρατιωτικά.

Παρά ταύτα, ο ίδιος είπε ότι θεωρεί πως τα συμφωνηθέντα συνιστούν «ουσιαστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Επίσης είπε ότι στο δεύτερο μίτινγκ της Λευκορωσίας συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα», όπως και η μελλοντική «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου.

Από πλεθυράς του, ένας από τους ουκρανούς διαπραγματευτές δήλωσε ότι «το Κίεβο δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» από τις συνομιλίες του δεύτερου γύρου. Υστερα από αυτά συνεπάγεται ότι η κήρυξη ανακωχής ή κατάπαυσης πυρός δεν είναι υπόθεση των επομένων ημερών.

Από εβδομάδα ο τρίτος γύρος

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε όσα ήδη είχαν γίνει γνωστά συμπλήρωσε ότι υπήρξε και συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε περιοχές όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες. Ο ίδιος χαρακτήρισε «δραματική» την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...