704
O Τζόζεφ Κένεντι και δίπλα, κάτω, το κτίριο που στέγαζε την αμερικανική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1938 μέχρι το 1960 και το Οβάλ Γραφείο | CreativeProtagon/Wikipedia

Διαμέρισμα με… Οβάλ Γραφείο στο Λονδίνο πoυλήθηκε για 140 εκατ. στερλίνες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 15:32
O Τζόζεφ Κένεντι και δίπλα, κάτω, το κτίριο που στέγαζε την αμερικανική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1938 μέχρι το 1960 και το Οβάλ Γραφείο
|CreativeProtagon/Wikipedia

Διαμέρισμα με… Οβάλ Γραφείο στο Λονδίνο πoυλήθηκε για 140 εκατ. στερλίνες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 15:32

Το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό, αλλά ένας αγοραστής ξόδεψε 140 εκατομμύρια στερλίνες (154 εκατομμύρια ευρώ), ώστε να μπορεί να βαδίζει σε ένα Οβάλ Γραφείο όποτε θέλει, ακόμη και αν αυτό βρίσκεται… στο Λονδίνο.

Πρόκειται για ένα αντίγραφο του προεδρικού γραφείου του Λευκού Οίκου το οποίο έχτισε ο πρεσβευτής τότε Τζόζεφ Κένεντι στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, το κτίριο της οποίας έχει σήμερα μετατραπεί σε διαμερίσματα. Μάλιστα, λέγεται ότι το αντίγραφο του γραφείου του αμερικανού πρόεδρου ενέπνευσε τον γιο του πρεσβευτή, τον νεαρό Τζον Φ. Κένεντι, να ασχοληθεί με την πολιτική, ο οποίος φυσικά κατέληξε ένοικος του πραγματικού Οβάλ Γραφείου.

Ο ανώνυμος αγοραστής απέκτησε το ρετιρέ και δύο διαμερίσματα του αριθμού 1, στην πλατεία Γκρόσβενορ, όπου στεγαζόταν η αμερικανική πρεσβεία από το 1938 μέχρι το 1960. Αυτήν την στιγμή, τα διαμερίσματα δεν είναι παρά τέσσερις τοίχοι και θα χρειαστούν εκατομμύρια δολάρια ώστε να γίνει πραγματικότητα η κολοσσιαία κατοικία των 15.600 τετραγωνικών μέτρων που έχει στο μυαλό του ο νέος ιδιοκτήτης.

Το σαλόνι σε ένα από τα διαμερίσματα στον αριθμό 1 της πλατείας Γκρόσβενορ

Παρότι δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά του, είναι προφανές ότι ο αγοραστής δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει το σπίτι των ονείρων του. Γενικότερα, η βιομηχανία των πολυτελών ακινήτων δεν έχει επηρεαστεί από την τεράστια οικονομική ζημία που προξένησε η πανδημία της Covid-19.

Η μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία Knight Frank δηλώνει ότι μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, μόνο στην περιοχή του Λονδίνου, έχουν πουληθεί 56 σπίτια για ποσά που ξεπερνούν τις 10 εκατομμύρια στερλίνες κατά μέσον όρο έκαστο.

Για αρκετούς εύπορους αγοραστές, ο κορονοϊός και τα μέτρα αντιμετώπισής του κάνουν την εκτεταμένη παραμονή σε δωμάτια ξενοδοχείων λιγότερο άνετη και κάποιοι από αυτούς επιλέγουν να περάσουν το lockdown σε ένα πραγματικό σπίτι.

Το 2014, το κτίριο πέρασε στα χέρια της βρετανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Lodha, που προχώρησε στην ανακαίνιση της πρόσοψης του και την κατασκευή 40 διαμερισμάτων στο εσωτερικό του. Το αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου που είχε φτιάξει ο Κένεντι ανακατασκευάστηκε και πλέον βρίσκεται στον χώρο της ρεσεψιόν.

Με τις τιμές να ξεκινούν από τα 8 εκατομμύρια τον χρόνο, οι ένοικοι απολαμβάνουν μία πληθώρα ανέσεων, όπως ένα σπα, μία πισίνα 25 μέτρων και μία ιδιωτική αίθουσα προβολών, μεταξύ άλλων, ενώ η ασφάλεια θεωρείται επιπέδου κανονικής πρεσβείας. Επιπλέον, οι ένοικοι έχουν στη διάθεσή τους και την πιο γρήγορη υπηρεσία αυτόματου πάρκινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο: Κάνοντας ένα τηλεφώνημα στην υποδοχή καθώς βγαίνουν από το δωμάτιο τους, το αμάξι είναι έτοιμο και τους περιμένει στην είσοδο μέχρι να κατεβούν τις σκάλες.

Τέτοιου είδους πολυτέλειες φαντάζουν εξωπραγματικές για τους περισσότερους, απλούς ανθρώπους, μα στην πλατεία Γκρόσβενορ είναι μέρος της παράδοσης. Οι πρώτοι 35 κάτοικοι κατέφθασαν το 1727 και κάθε ένας από αυτούς ήταν μέλος της υψηλής κοινωνίας.

Τα διαμερίσματα προστατεύονται με μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται σε κανονικές πρεσβείες

Ανά τους αιώνες, πολλές μεγάλες προσωπικότητες δήλωναν κάτοικοι της πλατείας, όπως, για παράδειγμα, ο Οσκαρ Ουάιλντ, το 1834 και το 1835. Ακριβώς μισό αιώνα πριν, το 1785, ο Τζον Ανταμς, προτού γίνει ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ, εγκατέστησε την πρώτη διπλωματική αποστολή των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών στην πλατεία Γκρόσβενορ.

Κι όμως, οι συνδέσεις με τους αμερικανούς προέδρους και τη συγκεκριμένη πλατεία δεν σταματούν εδώ, καθώς ο ιστορικός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ, είχε στήσει το αρχηγείο του στον αριθμό 20 της πλατείας Γκρόσβενορ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βέβαια, από μία τοποθεσία με τόσο πλούσια ιστορία δεν μπορούσε να λείπει το ελληνικό στοιχείο. Οπως αναφέρουν οι Times, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και του ’70, αρκετοί Ελληνες αγόρασαν ακίνητα στην περιοχή, ένας εκ των οποίων ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Μέχρι πρότινος, το σπίτι με τον αριθμό 47 στην πλατεία Γκρόσβενορ άνηκε στην οικογένεια Ωνάση, προτού πουληθεί σε έναν σαουδάραβα επιχειρηματία έναντι 18,6 εκατομμυρίων στερλινών. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το κτίριο που φιλοξένησε τον Τζόζεφ Κένεντι έπειτα κατοικήθηκε και από την Τζάκι Κένεντι Ωνάση, τη σύζυγο του γιου του, Τζον, που ως χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου, παντρεύτηκε τον έλληνα μεγιστάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...