628
| Menelaos Myrillas / SOOC

Διαμαντοπούλου: Τι εννοούσα όταν μίλησα για την άνοδο του ΚΙΝΑΛ και την «προοπτική διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 10:07
|Menelaos Myrillas / SOOC

Διαμαντοπούλου: Τι εννοούσα όταν μίλησα για την άνοδο του ΚΙΝΑΛ και την «προοπτική διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 10:07

Την παρατήρηση που έκανε πρόσφατα, σε συνέντευξή της, ότι «η αύξηση της δύναμης του Κινήματος Αλλαγής δίνει προοπτική διακυβέρνησης και στον ΣΥΡΙΖΑ», κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει την Πέμπτη η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επίτροπος.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε και τόνισε κατ’ αρχάς ότι είναι άλλο η παρατήρηση μιας πολιτικής εξέλιξης και άλλο σε τι προσβλέπει η ίδια.

«Είναι διαφορετικό σε τι προσβλέπω και ποια πιστεύουμε ότι είναι τα πιθανά σενάρια. Επειδή λοιπόν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, είναι καλό να μη μας σοκάρει η πραγματικότητα –και σοκάρει, λέω, τη μία πλευρά της κοινωνίας– όταν βλέπουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Δηλαδή: Μέχρι τώρα υπήρχε μια δύναμη, η Νέα Δημοκρατία, και δεν υπήρχε καμία προοπτική άλλης διακυβέρνησης. Οποια αθροίσματα και αν γίνονταν από την άλλη πλευρά, δεν μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Τώρα, η δύναμη του ΚΙΝΑΛ δημιουργεί διαφόρων ειδών σενάρια», είπε η πρώην υπουργός, τονίζοντας ότι αυτά τα σενάρια χρίζουν ανάλυσης. «Είναι καλό να τα βάζουμε στο τραπέζι και να τα συζητούμε», προσέθεσε, εξηγώντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα η πολιτική σταθερότητα της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη δημοσιογραφική ερώτηση πώς νοείται πολιτική σταθερότητα με εξαγγελίες όπως αυτές του Παύλου Πολάκη περί κρατικοποιήσεων τραπεζών, σχολής «ημέτερων» δικαστών κ.λπ. ώστε η Δεύτερη Φορά Αριστερά να είναι «αλλιώς», η κυρία Διαμαντοπούλου είπε μεν ότι προφανώς δεν συμφωνεί με όλα αυτά, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα: «Νομίζω έχουμε πάρα πολύ επιμείνει σε αυτήν την ιστορία του “πολακισμού” και τι λέει και τι δεν λέει ο κ. Πολάκης και τον έχουμε αναγορεύσει σε καθημερινότητα της επικαιρότητας στην Ελλάδα. Δεν θέλω να σχολιάσω τι λέει αυτός ο άνθρωπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του δυστυχώς λένε παρόμοια πράγματα, με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι ένα πισωγύρισμα σε έναν κόσμο ο οποίος κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του και σε τι θέσεις θα καταλήξουν».

Η ίδια εξάλλου προσέθεσε:

«Εγώ αυτό που είπα είναι το εξής: ότι ανεβαίνοντας το ΚΙΝΑΛ, και δημιουργώντας μια νέα κατάσταση, δημιουργούνται αθροίσματα που είναι διαφορετικά από το παρελθόν. Αναβαίνοντας το ΚΙΝΑΛ, αν φτάσει στο 17%, το 18% ή το 19%, έχει και αυτό τη δυνατότητα να επιλέξει διαφορετικού τύπου αθροίσματα για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση. Είναι άλλο να έχεις ένα κόμμα του 6% και άλλο ένα του 18%. Δεν ξέρεις τι είδους συμμαχίες θα κάνει στο μέλλον. Αυτά πρέπει να τα βάλουμε στην εξίσωση».

Ξεκαθάρισε η κυρία Διαμαντοπούλου ότι δεν θέλει να σκέφτεται μια συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είπα ότι προσβλέπω σε αυτή τη συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ). Ακριβώς το αντίθετο. Δεν θέλω να το διανοηθώ. Είναι νωπό ακόμα το αίμα. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τους αρχηγούς του, είναι ελεεινός, είναι ανιστόρητος. Δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «όταν αλλάζουν οι αριθμοί, η δυναμική, τα δεδομένα, καλό είναι να βάζουμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Ξέρετε γιατί; Διότι έχουμε μπροστά μας σαν χώρα, μετά από δύο κρίσεις, μια πολύ μεγάλη ευκαιρία: το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον ψηφιακό χώρο και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτά θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Εχουμε πάρα πολλά χρήματα, αλλά μέχρι το ’26. Αν εμείς ξοδέψουμε τον πολιτικό μας χρόνο για να μιλάμε για εκλογές, ενώ δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές, να μιλάμε συνεπώς για επιστροφή στο παρελθόν και για πολιτικές δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα, θα χάσουμε ακόμα μία τρομερή ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε τον δημόσιο διάλογο σε αυτά που πρέπει να γίνουν, όχι την επόμενη  δεκαετία, (έπρεπε) να έχουν γίνει “χθες” και “αύριο”», τόνισε η πρώην υπουργός.

«Να σταματήσουμε την εκλογολογία και τον “πολακισμό”, είναι πάρα πολύ κακό για τη χώρα», κατέληξε η κυρία Διαμαντοπούλου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...