623
| Dimitris Kapantais / SOOC

Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης διέγραψε μέσα στη νύχτα Σκουρλέτη, Βίτσα, Φίλη!

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 00:22
|Dimitris Kapantais / SOOC

Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης διέγραψε μέσα στη νύχτα Σκουρλέτη, Βίτσα, Φίλη!

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 00:22

Με μια λουδοβίκεια λογική –«Το κόμμα είμαι εγώ», έστω και αν αυτό το «εγώ» βρίσκεται για διακοπές και γάμους εδώ και μέρες στη Νέα Υόρκη– ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς πράξη: ανακοίνωσε μέσα στη νύχτα τη διαγραφή από το κόμμα ιστορικών στελεχών και πρώην υπουργών, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, περιγράφοντάς τους ως «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Αυτή η απόφαση Κασσελάκη –που τυπικά, βέβαια, πρέπει να περάσει και από την Κεντρική Επιτροπή, κάτι όχι σίγουρο– ήταν η απάντηση της νέας ηγεσίας στην έντονη κριτική που δέχτηκε από τα τρία συγκεκριμένα στελέχη –αν και δεν ήταν τα μόνα, πολλοί άλλοι επιτίθενται στον νέο αρχηγό για τα όσα λέει ή κάνει–, μια πράξη που κατ’ ουσίαν οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση, τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε. Και όλα αυτά, ενώ συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος (είχε κερδίσει την Εφη Αχτσιόγλου στις 24 Σεπτεμβρίου).

Οπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε κείμενό του στην πλατφόρμα X, τα τρία στελέχη «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», καθώς «τις τελευταίες ημέρες» αντιπολιτεύτηκαν από τον τηλεοπτικό «αέρα» το ίδιο τους το κόμμα.

Σημειώνεται ότι με την ίδια τακτική (μέσω Χ), και την ίδια φράση («έθεσε εαυτόν εκτός»), παραπέμφθηκε για διαγραφή προ ημερών και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν ένας εκ των διεκδικητών της αρχηγίας.

Ο κ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τα κορυφαία στελέχη (ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Φίλης είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και πρώην υπουργοί, ενώ ο κ. Βίτσας προτού γίνει υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επί έξι χρόνια) «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κάνοντας παραπάνω από σαφείς τις προθέσεις του, αν και η Κουμουνδούρου επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση και από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες», ανέφεραν ατύπως πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα πλέον σε ένα κόμμα όπου ο νεοφώτιστος αρχηγός χρησιμοποιεί σταλινικές μεθόδους δαιμονοποίησης και εξαφάνισης αντιπάλων και τις υλοποιεί με διαταγές αυτοκράτορα.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, οι έντονες επικρίσεις προς τον κ. Κασσελάκη από τους παραπάνω νωρίτερα τη Δευτέρα, με τον κ. Βίτσα να προχωράει τα σενάρια περί διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για την αναγκαιότητα ενός «νέου κόμματος» της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και τον κ. Φίλη να θέτει, για πολλοστή φορά, ζήτημα ηγεσίας.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Κασσελάκη:

Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον ανεκτή.

Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Εχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μια εκλογική νίκη. Αλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.

Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...