337
| REUTERS/Ronen Zvulun

Διάλειμμα… μάσκας στα σχολεία – Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 14:45

Διάλειμμα… μάσκας στα σχολεία – Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 14:45

Τις περιπτώσεις που οι μαθητές μπορούν να βγάλουν από τη Δευτέρα τη μάσκα για μικρό χρονικό διάστημα στο σχολείο, αλλά και αυτές που μπορούν να φορούν, αντί για υφασμάτινη, απλή χειρουργική μάσκα, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

  • Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και άθλησης.
  • Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας.
    Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
  • Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας, αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα.
Χειρουργική και όχι υφασμάτινη

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας αντί της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα γιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως:

α) Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου).
β) Μαθητές με ινοκυστική νόσο.
γ) Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
δ) Μαθητές με μεσογειακή αναιμία.
ε) Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Χωρίς μάσκα

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (υφασμάτινη) εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...