749
Ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Λιοπύρης εξετάζει ασθενή για καρκίνο του δέρματος στο υπερσύγχρονο μηχάνημα | Protagon

Διάγνωση για καρκίνο του δέρματος με Tεχνητή Nοημοσύνη στο «Ανδρέας Συγγρός»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 15:20
Ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Λιοπύρης εξετάζει ασθενή για καρκίνο του δέρματος στο υπερσύγχρονο μηχάνημα
|Protagon

Διάγνωση για καρκίνο του δέρματος με Tεχνητή Nοημοσύνη στο «Ανδρέας Συγγρός»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 15:20

Μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν το υπερσύγχρονο μηχάνημα διάγνωσης καρκίνου του δέρματος VECTRA WB360 είναι πλέον η Ελλάδα, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Το μηχάνημα μπορεί να κάνει διάγνωση του καρκίνου του δέρματος επισκοπώντας σχεδόν ολόκληρο το σώμα συγχρόνως, μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, εντοπίζει τις βλάβες ή τις ύποπτες βλάβες στο δέρμα.

«Σε πρώτη φάση θα επικεντρωθούμε σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Το μηχάνημα μπορεί να τους εξετάσει μέσα σε λίγα λεπτά και να εντοπίσει οτιδήποτε ύποπτο για καρκίνο μπορεί να υπάρχει στο δέρμα. Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και δεν εκπέμπει κάποιου τύπου ενέργεια, καθώς η διάγνωση γίνεται από τις κάμερες και όχι με τη βοήθεια ακτινοβολίας», εξηγεί στο Protagon ο Κωνσταντίνος Λιοπύρης, δερματολόγος, υπεύθυνος χειρισμού του VECTRA WB360, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης.

Το νέο μηχάνημα που κάνει την εξέταση για τον καρκίνο του δέρματος

Η εξέταση μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί το μέλλον της δερματολογίας και της δερματολογικής ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.

Συγκεκριμένα, το VECTRA WB360:
  • Κάνει 3D καταγραφή, η οποία καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς
  • Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων
  • Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις
  • Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό

Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).

Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου μηχανήματος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη συνέπεια και την προσήλωση των ανθρώπων του Ιδρύματος στην καινοτομία, την αριστεία και την έρευνα, που συναντώνται κάτω από την ομπρέλα της ψηφιακής υγείας: του επόμενου δηλαδή κεφαλαίου στην παροχή ιατρικής περίθαλψης προς τον ασθενή. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά σε μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει από το ιδρυτικό όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, μας ενώνει όλους στο παρόν και θέτει τις βάσεις για να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Από αριστερά: Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ και καθηγητής Θεραπευτικής, ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξανδρος Στρατηγός, καθηγητής Δερματολογίας και διευθυντής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, διευθυντής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ανέφερε ότι «η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση μάς επιτρέπει να αναβαθμίσουμε με καταλυτικό τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πεδίο της αντιμετώπισης των δερματικών όγκων και να προσθέσουμε ένα κορυφαίας τεχνολογίας όπλο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος».

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400 έως 500 νέες διαγνώσεις ετησίως, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το Ιδρυμα Ωνάση, με σταθερή προσήλωση στην κοινωφελή του δράση στην υγεία, πραγματοποίησε την ολική ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος.

Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.

Παράλληλα, ένας νέος, σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, που ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, δημιουργήθηκε για να υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο.

Το έργο συμπληρώνει, παράλληλα, η καμπάνια ευαισθητοποίησης από το Ιδρυμα Ωνάση, υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος, που έχει ως στόχο να βγάλουμε τον καρκίνο του δέρματος από τον χάρτη του σώματός μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...