655
Στο πλαισιο της επιχειρούμενης σύγκρισης Τσίπρα - Ανδρουλάκη ενόψει της προπαρασκευαστικής συνοδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες της συνόδου) ήρθε και η διαρροή ότι ο μεν πρώτος ταξίδεψε οικονομική θέση στις Βρυξέλλες ενώ ο δεύτερος business class... | INTIMEnews

Διαγκωνισμός Τσίπρα – Ανδρουλάκη στη σύνοδο του PES με το βλέμμα στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:58
Στο πλαισιο της επιχειρούμενης σύγκρισης Τσίπρα - Ανδρουλάκη ενόψει της προπαρασκευαστικής συνοδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες της συνόδου) ήρθε και η διαρροή ότι ο μεν πρώτος ταξίδεψε οικονομική θέση στις Βρυξέλλες ενώ ο δεύτερος business class...
|INTIMEnews

Διαγκωνισμός Τσίπρα – Ανδρουλάκη στη σύνοδο του PES με το βλέμμα στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:58

«Deux hommes dans la ville» – Δύο ξένοι στην ίδια πόλη – ως άλλοι Αλέν Ντελόν και Ζαν Γκαμπέν στη γνωστή ταινία του Ζοζέ Ζιοβανί, Αλέξης Τσίπρας (ως παρατηρητής) και Νίκος Ανδρουλάκης (ως τακτικό μέλος) βρέθηκαν την Πέμπτη στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο, να επιχειρεί να… «καπελώσει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με νέα (εξόχως αντιπολιτευτική) αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αφορμή για τη νέα επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση αποτέλεσε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον τίτλο «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου», την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, η οποία όπως έσπευσε να επισημάνει ο ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωσοσιαλιστών.

Η επισήμανση αυτή έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τα υπονοούμενα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, για την απροθυμία των Ευρωσοσιαλιστών και προσωπικά του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσουν ψηλά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, τα περί εκβιασμού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ώστε να συρθεί σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά και τον χαρακτηρισμό «αδιανόητο», για το ενδεχόμενο συνεργασίας του «κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη Δεξιά». Και βεβαίως έπεται της ενόχλησης στην Κουμουνδούρου για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυβερνητική τροπολογία-φραγμό στα μορφώματα τύπου Κασιδιάρη, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη μοναχική θέση του «παρών».

Ως γνωστόν η απάντηση Ανδρουλάκη ήρθε με τη φωτογραφία  του Αλέξη Τσίπρα αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο και τη λεζάντα «Η παράσταση μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου έλαβε τέλος», ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας (και) προεκλογικά το βήμα της προσυνόδου του PES, θέλησε να δείξει στο εκεί ακροατήριο ότι είναι το κόμμα του που έχει τη δυναμική εκλογικής νίκης και την «πρωτοκαθεδρία» στην ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «επιχείρηση διεθνοποίησης» της σε μία απόπειρα να πληγεί το ευρωπαϊκό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξού και η δήλωση Τσίπρα πριν από τη προπαρασκευαστική σύνοδο του PES:

«Tο καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης. Την άλλη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Είναι προφανές, ότι αυτοί που υποκριτικά μας λέγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην ΕΕ, μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», παρατήρησε με ισχυρή δόση ειρωνείας ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μη μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία «γαλλογερμανική Ενωση με πολλούς δορυφόρους», επαναλαμβάνοντας ότι «απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη. Απαιτείται οι κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με την μορφή εγγυήσεων για να μην εγγραφούν στο χρέος . Τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απαιτείται βεβαίως ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας».

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η  Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία. «Δεν είναι ώρα -είπε-  να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στην Συρία που δεν επιτρέπουν να σταλεί η βοήθεια εκεί. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ σε μια προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα».

«Περισσότερη αλληλεγγύη», κατέληξε, «χρειάζεται και στο Μεταναστευτικό, με ένα δίκαιο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης για να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». «Είναι ένα κοινό πρόβλημα, να το διαχειριστούμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει επί βελγικού εδάφους για πολιτική ανοικτών συνόρων, όπως εσχάτως έκαναν στελέχη – ανάμεσά τους και κορυφαία- του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας «μάς έχει συνηθίσει στην τακτική κατασυκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε με νόημα (εδώ) ότι ο  αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η προαναφερθείσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...