241
Μπέρμποκ και Σολτς στην Μπούντεσταγκ. Οι διαφωνίες στην προσέγγιση του Ουκρανικού ενυπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού | REUTERS/Michele Tantussi

Διαφωνία Σολτς με Μπέρμποκ: Δεν θα στείλουμε μόνοι μας τανκς στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 11:47
Μπέρμποκ και Σολτς στην Μπούντεσταγκ. Οι διαφωνίες στην προσέγγιση του Ουκρανικού ενυπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού
| REUTERS/Michele Tantussi

Διαφωνία Σολτς με Μπέρμποκ: Δεν θα στείλουμε μόνοι μας τανκς στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 11:47

Αντιμέτωπος με πιέσεις –και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του– προκειμένου η Γερμανία να προσφέρει μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια και βαρύ οπλισμό στους Ουκρανούς, βρίσκεται ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος όμως τις αποκρούει σθεναρά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

Την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αποφασίσει μόνη της για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κ.λπ.) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε χθες, Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Εχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ τη Δευτέρα η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης.

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο επίσης Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...