411
Εχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς στη χώρα | flickr

Αυξήθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα – η θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2017, 11:45
Εχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς στη χώρα | flickr

Αυξήθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα – η θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2017, 11:45

Η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω. Στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 η χώρα μας είχε καταταγεί στην 69η θέση, ενώ το 2015 βρισκόταν στην 58η θέση. Αυτό σημαίνει ότι ως προς τα επίπεδα διαφθοράς η Ελλάδα έχει «πέσει» κατά εννέα θέσεις, στα επίπεδα του 2014.

Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση που κάνουν ειδικοί οργανισμοί -επιχειρήσεις και κυβερνητικές πηγές- για τη διαφθορά στο Δημόσιο, αντικατοπτρίζοντας την αντίληψη που επικρατεί για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα. Δηλαδή η έκθεση αφορά τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», το πώς οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αντιλαμβάνονται τη διάδοση της διαφθοράς.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 168 χώρες και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) έως το 100 (αδιάφθορες), «βαθμολογώντας» τις διαφανείς χώρες με υψηλά σκορ και τις διεφθαρμένες χώρες με μικρά νούμερα.

Η Σομαλία διατηρεί τον θλιβερό τίτλο της πιο διεφθαρμένης χώρας στον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια, με μόλις 10 πόντους. Ακολουθούν το Νότιο Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Αντίθετα, στην κορυφή της δεκάδας με τις χώρες που έχουν τη λιγότερη διαφθορά βρίσκεται η Δανία, η οποία συγκεντρώνει 90 βαθμούς. Ακολουθούν οι Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, ενώ στη 10η θέση ισοβαθμούν η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία.

Στην ΕΕ οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. Οι πλέον διεφθαρμένες είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα (44 πόντοι), Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Μάλτα, Τσεχία και Κύπρος, η οποία ανέβηκε σε επίπεδα διαφάνειας, σκαρφαλώνοντας από την 32η θέση στην 47η. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 18η θέση, ενώ βρίσκονταν στη 16η στην προηγούμενη κατάταξη.

«Είναι μεγάλη η πρόκληση για τη χώρα μας να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση», δήλωσε ο Αγγελος Συρίγος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, παραπέμποντας στα πολιτικά κόμματα που πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος με συγκεκριμένες θέσεις. «Επί παραδείγματι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας», εξήγησε. «Χωρίς να αλλάξει το άρθρο 90 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόταση της ολομέλειας του αντίστοιχου ανωτάτου δικαστηρίου για τις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων».

Ο ίδιος εκτιμά ότι έχει επανέλθει το φαινόμενο της «μικροδιαφθοράς», δηλαδή της καταβολής μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται σταδιακά», επεσήμανε ο κ. Συρίγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...