Υπάρχει θέμα Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ; Μετά τη συνέντευξη που έδωσε το πρωί (της Παρασκευής) ο τέως πρόεδρος του κόμματος μοιάζει να υπάρχει, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων αλλά σίγουρα και σε στρατηγική.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαχώρισε κάθετα τη θέση του από τη στάση που κράτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ψηφοφορία των τροπολογιών του «νόμου Παππά», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του εισηγητή Ανδρέα Λοβέρδου.
«Είχα ζητήσει επίτηδες», είπε, «να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να αποφασίσει και όχι μόνος του ο εκπρόσωπος της παράταξης αλλά αυτό δεν έγινε. Εγώ θα ψήφιζα “όχι” αν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία. Ελπίζω να συνέλθουν τα όργανα για να συζητήσουμε όπως γινόταν και επί των ημερών της δικής μου ηγεσίας».
Πρόσθεσε δε ότι επιθυμεί αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά και επισήμανε ότι «είμαι θεματοφύλακας των εσωτερικών διαδικασιών». Η απάντηση προς τον κ. Βενιζέλο ήρθε λίγη ώρα αργότερα από τον Παύλο Χρηστίδη, εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο οποίος επίσης από το στούντιο του ΣΚΑΪ είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε προσκληθεί σε συνάντηση για το θέμα την περασμένη Τρίτη και επέλεξε να μην παραβρεθεί.
Σε αυτή τη δήλωση απάντησε η συνεργάτιδα του κ. Βενιζέλου, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, διαψεύδοντας τον κ. Χρηστίδη. «Ο Π. Χριστιδης διασταυρώνει αυτα που του λενε να πει; Ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα της θέσης του κόμματος επι της τροπολογίας στο συντονιστικό ( το οποίο ειναι ενα άτυπο όργανο) κι επομένως ουδεμία σχετική απόφαση παρθηκε. Αντιθέτως ζητήθηκε σύγκλιση της ΚΟ ( η οποία ειναι το επίσημο όργανο) και ουδέποτε έγινε» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook, η κυρία Αλ Σάλεχ, «αδειάζοντας» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας διχασμός στο ΠΑΣΟΚ. Και εκεί είναι το ζήτημα στρατηγικής. Κατά τον κ. Βενιζέλο, το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δέθηκε στο άρμα της ΝΔ είναι αφελές καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η ΝΔ των Ζαππείων ήρθε στις θέσεις μας». Χαρακτήρισε δε «δεύτερη πλάνη χειρότερη από την πρώτη» το «αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, δήλωσε ότι προτιμά να κερδίσει «ο δικός μας χώρος η δημοκρατική προοδευτική παράταξη», αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, προτιμά να κερδίσει μια άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει λύση από την παρούσα Βουλή», διευκρίνισε.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για την ανακωχή στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί και να αποχωρήσει από το κόμμα αν το φλερτ προχωρήσει: «Το ζήτημα του κ. Παπανδρέου και των απόψεων που εκφράζουν οι περί αυτόν δεν είναι πολιτικό με τη στενή έννοια του όρου είναι ηθικό και ιστορικό», είπε για να συμπληρώσει: «Δεν είμαι στην πολιτική επειδή η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η πολιτική και επειδή τα κρίνω όλα πολιτικά, συγκυριακά και ψυχρά. Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης τα οποία για εμένα προτάσσονται».
Η απάντηση του ΚΙΔΗΣΟ στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος δεν άργησε να έρθει: «Η Ιστορία έχει καταγράψει – και σιγά σιγά αποκαλύπτονται- όλες τις παραμέτρους μίας μαύρης σελίδας για την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας: Το πώς μία κυβέρνηση του 45% και ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός, οδηγήθηκαν σε ανατροπή. Και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται κατά τις θελήσεις, τις επιδιώξεις ή τις ύστερες βολικές θεωρήσεις του καθενός».
Ολα αυτά συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά τον κ. Βενιζέλο ευθύνεται απολύτως για τη δραματική συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελούν casus belli για πολλούς. Και ακόμα περισσότερο η αμφιταλάντευση για τον ρόλο που πρέπει να έχει από εδώ και στο εξής το κόμμα –σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως στο πλευρό της ΝΔ ή βοηθητικά στον ΣΥΡΙΖΑ με μια ενδεχόμενη είσοδο στην κυβέρνηση– είναι πλέον εμφανής. Εκδηλώθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά φαίνεται ότι προϋπήρχε και διχάζει πολλά στελέχη.
Χαρακτηριστική είναι τοποθέτηση του Θανάση Χειμωνά, γραμματέα Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θανάσης Χειμωνάς σημείωσε πως ενώ είναι στο κόμμα από το 2012 είναι η πρώτη φορά που ντρέπεται γι’ αυτό. «Είμαι στο ΠΑΣΟΚ απο το 2012. Για πρώτη φορά ντρέπομαι για το κόμμα μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News