Σε εξέλιξη είναι το πρωί της Δευτέρας διαδοχικές συσκέψεις για τη δεύτερη δέσμη μέτρων που πιθανώς κριθεί απαραίτητη για την ανάσχεση του κύματος της παραλλαγής Ομικρον στη χώρα.
Χαρακτηριστική της κατάστασης, η διαπίστωση ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες η Ομικρον δεκαπλασιάστηκε στην Αττική, ενώ σαφής ήταν και η προειδοποίηση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για 10 χιλιάδες έως και 12 χιλιάδες κρούσματα.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Ομικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Οσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση, τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», δήλωσε την Κυριακή ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η Ομικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τα 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει ότι εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού, αν και έχει ήδη προεξοφληθεί από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ότι νέα μέτρα θα έρθουν (με έμφαση στη διασκέδαση).
Τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος και εκτός από το ωράριο, παρεμβάσεις θα υπάρξουν στην πληρότητα, αλλά και στις αποστάσεις (βλ. όρθιους πελάτες).
Οσον αφορά τα γήπεδα, το πιθανότερο είναι να περιοριστεί ο αριθμός των φιλάθλων στις εξέδρες ή ακόμη και να επιστρέψουμε -αν χρειαστεί- στους αγώνες χωρίς θεατές.
Αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν αμέσως μετά τις γιορτές τα σχολεία, με συγκεχυμένες τις πληροφορίες για το αν τελικά θα απαγορευθού ή όχι οι σχολικές εκδρομές (όπου υπήρξαν συρροές κρουσμάτων).
«Βλέπω μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, καθώς όπως εξήγησε, ο κόσμος θα επιστρέψει από διακοπές και τα συμβάντα θα φανούν αυτό το δεκαπενθήμερο.
«Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι οι δυο μήνες που θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων», είπε, και μπορεί να δούμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά σταδιακά.
«Οποιος έχει συνάχι, δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Ομικρον είναι πολύ απλά.Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη.
Ομοίως και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και αν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό.
Ο χρόνος εκδήλωσης για την νέα παραλλαγή Ομικρον είναι μικρότερος από τις 15 ημέρες για αυτό ενδεχομένως να έχουμε και αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν επικρατήσει στη χώρα, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ 100.3.
Σημείωσε πάντως ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι, καθώς έχει εμβολιαστεί το 80 % των ενηλίκων, ενώ το 35% έχει λάβει την τρίτη δόση.
«Τον ιό τον κερδίζουμε παρά τις αντιστάσεις», εκτίμησε, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν το γεγονός ότι η βάση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και αυτό διότι τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε τώρα, θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη από τον Αυγουστο .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News