Την ώρα που οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν για άλλη μια φορά έξω από τον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποιούσε ότι μετέφερε κοντά στην πρωτεύουσα εκατοντάδες άνδρες του στρατού – μέλη της περίφημης 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, που όπως έγραψαν οι Times του Λονδίνου διατάχθηκαν να μεταβούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, στη βάση Αντριους 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Ουάσινγκτον.
Είναι αυτό μια πρόβα δικτατορίας, όπως φοβούνται πολλοί αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ; Ακόμα και σε δεδομένα αρχαίας Ρώμης, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν διέβη τον Ρουβίκωνα. Οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες της 82ης παρέμειναν σε βάση έξω από την πρωτεύουσα. Αλλά όταν αρχίζουμε να συζητάμε τέτοια, γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην αμερικανική Δημοκρατία.
Ο ίδιος ο Τραμπ άλλωστε βρυχήθηκε, μέσω Twitter, ότι η Ουάσινγκτον ήταν αυτό το βράδυ το ασφαλέστερο μέρος στη Γη.
Washington, D.C., was the safest place on earth last night!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 2, 2020
Είναι σαφές ότι, είτε με τη Βίβλο στο χέρι (εδώ), είτε με μηνύματα στα social media, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να παίξει το χαρτί του «νόμος και τάξη» απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αφορμή τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυφύλακες την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη. Και ο στρατός είναι ο πιο εμφατικός τρόπος να το κάνει. Τρόπος πολιτικά αμφιλεγόμενος βέβαια, αλλά κάτι τέτοιες εξωθεσμικές «λεπτομέρειες» ποτέ δεν απασχολούσαν τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα. Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι πολύ κοντά και ο Τραμπ βλέπει από τη μία τις ΗΠΑ να μετρά περισσότερους από 108.000 νεκρούς από τον κορονοϊό και από την άλλη τις μεγάλες πόλεις να παραδίδονται στο χάος.
Προς το παρόν τα στελέχη της 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας τέθηκαν απλώς σε ετοιμότητα και σε σχετική απόσταση από την πρωτεύουσα, αλλά το μήνυμα είναι σαφές και το έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ: Αν χρειαστεί θα κληθεί και ο στρατός να επιβάλλει την τάξη σε μια χώρα που συγκλονίζεται από τις ογκώδεις διαδηλώσεις και τα τρομακτικά επεισόδια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» -περί τους 1.600 στρατιωτικούς- σε στρατιωτικές βάσεις της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι μέσα στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Οι στρατιωτικοί τέθηκαν σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», αλλά, πάντα κατά τις δηλώσεις του εκπροσώπου, «δεν συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Το πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη ημέρα. Ολοι γονάτισαν την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας» και «δεν θα φύγουμε».
Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράχτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από τον Λευκό Οίκο όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων τη Δευτέρα ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.
Από την ασφάλεια του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είδε κανένα πρόβλημα, σαν να μην συνέβησαν διαδηλώσεις με δακρυγόνα και σαν να μην χρειάστηκε να στηθεί στα γρήγορα ο μεταλλικός, ψηλός φράχτης.
Αντιθέτως μάλιστα, πάλι μέσω του Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ τα έβαλε και πάλι με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, γιατί, όπως λέει, βλέπει να συμβαίνουν διαδηλώσεις στην Πολιτεία του και δεν κατεβάζει στους δρόμους την Εθνοφρουρά.
Ο Τραμπ επιχειρεί να ρίξει στους κυβερνήτες των πολιτειών την ευθύνη για τις ταραχές. Από την άλλη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να στείλει στρατό στις πολιτείες χωρίς την συναίνεσή τους – με εξαίρεση την Ουάσινγκτον που έχει ειδικό καθεστώς.
«Θύμα», εξάλλου, των tweets του προέδρου ήταν και ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, αλλά αυτός για άλλον λόγο.
Οι Ρεπουμπλικανοί θα διοργάνωναν τον Αύγουστο το συνέδριό τους στο Σάρλοτ, το οποίο τώρα θα μετατεθεί σε άλλη πόλη και σε άλλη Πολιτεία, όπως ανήγγειλε ο Τραμπ. Ο Κούπερ εξέφρασε την ανησυχία του για την Covid-19 και ζήτησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ένα συνέδριο με λιγότερο κόσμο και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης –«είναι αναγκαίο» είπε, όπως ανέφερε το Politico. Ομως ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για να κάνει ο Τραμπ κάτι υποτονικό και μετρημένο. «Θα έδειχνα την όμορφη Βόρεια Καρολίνα σε όλον τον κόσμο και θα έφερνα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δουλειές στην πολιτεία, αλλά εξαιτίας του κυβερνήτη Κούπερ θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε άλλο μέρος» είπε, με τη χαρακτηριστική του αμετροέπεια, ο Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News