547
Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι | CreativeProtagon

Διά νόμου… οι Δέκα Εντολές στις τάξεις των σχολείων στη Λουιζιάνα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 14:47
Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι
|CreativeProtagon

Διά νόμου… οι Δέκα Εντολές στις τάξεις των σχολείων στη Λουιζιάνα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 14:47

Η Λουιζιάνα γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί να εμφανίζονται οι Δέκα Εντολές σε κάθε τάξη του δημόσιου σχολείου, βάσει νομοσχεδίου που υπεγράφη από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Τζεφ Λάντρι, την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

Η νομοθεσία, που συντάχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επιβάλλει, όπως γράφει ο Guardian, την προβολή των Δέκα Εντολών, σε μέγεθος αφίσας με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά», σε όλες τις τάξεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Παρ’ όλο που το νομοσχέδιο δεν έλαβε την τελική έγκριση από τον Λάντρι, ο ίδιος το ενέκρινε εμμέσως, καθώς άφησε να παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος για βέτο του κυβερνήτη.

Οι πολέμιοι της απόφασης αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του νόμου, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν αγωγές. Οι υποστηρικτές απαντούν ότι ο σκοπός του μέτρου δεν είναι αποκλειστικά θρησκευτικός, αλλά έχει ιστορική σημασία. Στη γλώσσα του νόμου, οι Δέκα Εντολές περιγράφονται ως «θεμελιώδη έγγραφα της πολιτείας και της εθνικής μας κυβέρνησης», ισχυρίζονται.

Οι αφίσες θα συνοδεύονται από μια «δήλωση πλαισίου» τεσσάρων παραγράφων, που θα περιγράφει πώς οι Δέκα Εντολές «αποτελούσαν εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες». Πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις τάξεις μέχρι τις αρχές του 2025. Οι αφίσες θα πληρωθούν μέσω δωρεών. Τα κρατικά κονδύλια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της εντολής, με βάση τη νομοθεσία.

Ο νόμος επίσης «εξουσιοδοτεί» –αλλά δεν απαιτεί– την ανάρτηση του Συμφώνου του Μεϊφλάουερ (του πρώτου εγγράφου που διέπει τον εποικισμό του Πλίμουθ και της «Νέας Γης»), της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και του Βορειοδυτικού Διατάγματος (περί ενσωμάτωσης των βορειοδυτικών πολιτειών σε ένα ομόσπονδο κράτος) στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρόμοια νομοσχέδια που απαιτούν οι Δέκα Εντολές να εμφανίζονται στις τάξεις έχουν προταθεί και σε άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα. Ωστόσο, υπό την απειλή νομικής διαμάχης σχετικά με τη συνταγματικότητα τέτοιων μέτρων, καμία πολιτεία εκτός από τη Λουιζιάνα δεν νομοθέτησε σχετικά.

Οι νομικές διαμάχες για την ανάρτηση των Δέκα Εντολών στις τάξεις δεν είναι καινούργια.

Το 1980, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ένας παρόμοιος νόμος του Κεντάκι ήταν αντισυνταγματικός και παραβίαζε τη ρήτρα κατοχύρωσης του συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο λέει ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί «να νομοθετήσει υπέρ μιας θρησκείας». Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν είχε κοσμική χρησιμότητα, αλλά εξυπηρετούσε έναν καθαρά θρησκευτικό σκοπό.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος της Λουιζιάνα, σε μια πολιτεία που περιλαμβάνεται στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου», έρχεται κατά τη διάρκεια μιας νέας εποχής συντηρητικής ηγεσίας στην πολιτεία υπό τον Λάντρι, ο οποίος αντικατέστησε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζον Μπελ Εντουαρντς τον Ιανουάριο.

«Ζώνη της Βίβλου» είναι ο ανεπίσημος όρος για την ευρύτερη περιοχή στις νοτιοανατολικές και νότιες κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία ο κοινωνικά συντηρητικός Ευαγγελικός Προτεσταντισμός εκπροσωπεί σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατέχει επίσης την υπερπλειοψηφία των δύο τρίτων στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας και οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν κάθε εκλεγμένη θέση σε όλη την πολιτεία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τους νομοθέτες να προωθήσουν μια συντηρητική ατζέντα κατά τη διάρκεια της νομοθετικής συνόδου που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...