Σε συνδιαλλαγή με τους Θεσμούς προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να πάρει επιτέλους τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και ενστάσεις των δανειστών, το αντάλλαγμα για το ξεκλείδωμα της διαπραγμάτευσης ήταν η δέσμευση της Αθήνας ότι θα μειώσει το αφορολόγητο, μέτρο που άλλωστε έχει ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Οπως ανέφερε το Σάββατο η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για τη μείωση του αφορολόγητου, παρά το ότι στο εσωτερικό – και με δεδομένο ότι είμαστε σε εκλογική χρονιά – ο ίδιος και η κυβέρνηση δηλώνουν ότι ίσως δεν θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο (όπως πχ συνέβη με τη μείωση των συντάξεων).
Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup, που έγινε την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί χαιρετίζουν μεταξύ άλλων τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για άλλες μεταρρυθμίσεις.
Το ποσό της δόσης, που είναι 972 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευτεί περί τα μέσα Μαΐου, αφού την εγκρίνουν τα κοινοβούλια των κρατών μελών.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κινείται με τη λογική να υλοποιήσει μέτρα ώστε να παίξει (και προεκλογικά) το χαρτί της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Πρόκειται για περίπου 3,5 δισ. ευρώ αλλά με υψηλό επιτόκιο. Ως προς αυτό ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει την Ελλάδα αν θελήσει να πληρώσει το ένα τρίτο του ποσού των δανείων που έχουν υψηλό επιτόκιο.
Ωστόσο ούτε το ζήτημα της αποπληρωμής βρίσκει σύμφωνούς όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης με τη Γερμανία να τάσσεται κατά της πρόωρης εξόφλησης.
Πέρα από αυτά, συνεχίζει η «Καθημερινή», το Eurogropup καλεί για άλλη μια φορά σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως ακόμη υπενθυμίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν ιδιαίτερα για θέματα που τους ενδιαφέρουν, όπως ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να υποχωρεί συνεχώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News