646
Η τουρκική προκλητικότητα «δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 18:19
Η τουρκική προκλητικότητα «δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|InTime News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 18:19

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού απηύθυνε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένων των εξελίξεων από την πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας και των Ελληνοτουρκικών.

Οπως ανέφερε, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει με τα κόμματα που μετέχουν στη Βουλή των Ελλήνων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τους «για τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», ξεκινώντας με τα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων τους χορήγησε αντίγραφο της Συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας –η οποία επέτρεψε την άρση του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΙΟ–, εξηγώντας πως «δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη, όπως εμφανίζεται να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης». «Αντίθετα, η Τουρκία δεν πέτυχε στη Συμφωνία αυτή ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του “FETO” ως τρομοκρατικών οργανώσεων. Ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς, πέραν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Εκδοση», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Οσον αφορά δε στο ζήτημα της PESCO, της συμμετοχής [της Τουρκίας] στα προγράμματα αυτά, εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε, για να τονίσει: «Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέγονται στην Ελλάδα περί “υπερκερδών” και “θριάμβου” της Τουρκίας νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα» (περισσότερα εδώ).

Αλλη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από τη Μαδρίτη, συνέχισε ο υπουργός, είναι η υιοθέτηση του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας, ζήτημα στο οποίο «θα άξιζε περισσότερη προσοχή». «Σε αυτό το Στρατηγικό Δόγμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών, τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα. Και τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα λύσουν μια πολύ μεγάλη σειρά από προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

Ελληνοτουρκικά

Εξάλλου, στον κ. Δένδια δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα «για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διάφορων παραβιάσεων επί του πεδίου».

Κατά τη δήλωση του ίδιου: «Ενημέρωσα τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη σαφέστατη ελληνική θέση. Κατ’ αρχάς, η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται. Αλλά, πέραν αυτού, ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση, θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, τους είπα σαφώς ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή τη διαρκή κλιμάκωση. Αντίθετα, έχει μια διαρκή στάση σοβαρότητας, μια στάση που υπαγορεύεται από την δική μας πίστη και αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή»

Καταλήγοντας, ο Νίκος Δένδιας είπε διατύπωσε «μια ευρύτερη παράκληση», ενόψει και της εισόδου της κυβέρνησης στον τελευταίο χρόνο της θητείας της, όπως είπε.

«Η παράκλησή μου είναι τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Να διατηρηθεί δηλαδή η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ. Γιατί, νομίζω, είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε ο εθνικός διχασμός», επισήμανε.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας. Επί τη βάσει λοιπόν των οδηγιών που έχω πάρει από τον Πρωθυπουργό, την προτεραιότητα αυτή της ομόνοιας και της ενότητας του ελληνικού λαού, θα συνεχίσω να υπηρετώ», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News