«Η ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φανερώνουν την πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε. Προτάσσοντας τα σωστά επιχειρήματα, όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ερώτημα αν η Αθήνα αναμένει ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
«Δεν παρασυρόμαστε σε μία στείρα αντιπαράθεση. Ενισχύουμε τους δεσμούς μας, διμερώς με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αλλά και με άλλους. Παράλληλα, ενημερώνουμε τακτικά το σύνολο των συμμάχων και εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά» και «υπογραμμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα μας, εναντίον οιασδήποτε απειλής», συνέχισε.
Ο κ. Δένδιας θύμισε, επίσης, πως η ελληνική πλευρά έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τάσσεται «υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», για να προσθέσει: «Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις. Εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας. Δεν “ζωγραφίζουμε” στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής. Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες».
«Αναμένουμε από την Γερμανία, όπως και από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας, να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο», σημείωσε εξάλλου ο υπουργός, με φόντο τη συνάντηση που αναμένεται να έχει σε λίγες ημέρες με τη γερμανίδα ομόλογό του. «Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών (σ.σ. των εταίρων της Ελλάδας) δεν μας ικανοποιούν αρκετά. Και είναι σαφές ότι δεν μπορούν να βάζουν στο ίδιο καλάθι θύτη και θύμα. Βεβαίως, όπως θα είδατε και εσείς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, οι συνεχείς επαφές μας αποδίδουν αποτελέσματα. Αλλά η αλλαγή στάσης των εταίρων μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. Η καλλιέργεια σχέσεων και σε προσωπικό επίπεδο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Για τον λόγο αυτό, από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης των διμερών δεσμών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σχέσεις που είχαν παραμεληθεί», υποστήριξε.
Κληθείς να σχολιάσει το «κατηγορώ» του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο επικρίνει τις «επεκτατικές βλέψεις» της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα έχει φερθεί και φέρεται στους μουσουλμάνους, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως δεν επιθυμεί να εισέλθει «σε μια διελκυστίνδα δηλώσεων επί προσωπικής βάσης» ως προς τις αιτιάσεις της Αγκυρας.
Τόνισε, ωστόσο, πως «η πλευρά της Τουρκίας, με τις τοποθετήσεις της τον τελευταίο καιρό, εκτίθεται διεθνώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πείθει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι μια πραγματικότητα» και εκτίμησε πως το να συζητάμε για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ελλάδα στα μουσουλμανικά μνημεία στην επικράτειά της, είναι «στα όρια του παράλογου» αν αναλογιστούμε ότι «μόλις πριν από δύο χρόνια, με απόφασή της η Τουρκία άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατρέποντάς την σε τζαμί, υπερηφανευόμενη μάλιστα, γι’ αυτό, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες». «Εκτοτε», συνέχισε, «καταγράφονται, όλο και συχνότερα, και μάλιστα και από τους ίδιους τους Τούρκους ειδικούς, περιπτώσεις επανειλημμένων βανδαλισμών επί του μνημείου».
«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης για τον πολιτισμό, σέβεται την πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχεται, τη συντηρεί και την προβάλλει (…) Οσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, πρόκειται για έλληνες πολίτες, που απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες στη χώρα, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μας ψέγει κανείς. Η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας», συμπλήρωσε στην απάντησή του ο έλληνας ΥΠΕΞ.
«Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» η κατάληψη των τάνκερ στον Κόλπο
Ο κ. Δένδιας απάντησε και σε ερώτηση για την κατάληψη δύο ελληνόκτητων πετρελαιοφόρων από το Ιράν στα νερά του Κόλπου (περισσότερα εδώ). «Θεωρούμε ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, που θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός και περιέγραψε τις αντιδράσεις της Αθήνας: «Καλέσαμε αμέσως τον ιρανό πρέσβη και προβήκαμε σε διάβημα διαμαρτυρίας, καλώντας ταυτόχρονα, για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Επιπλέον, έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Ενημερώσαμε για το ζήτημα τους εταίρους και συμμάχους μας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, και σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, που είναι αρμόδιο για τα επιχειρησιακά ζητήματα, τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας».
«Για εμάς, αυτή τη στιγμή, πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την υγεία, ασφάλεια και άμεση επιστροφή των πληρωμάτων στην Ελλάδα και επ’ αυτού εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον ομόλογό μου της Κύπρου, τον κύριο Κασουλίδη, αλλά και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», διαβεβαίωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News