391
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο | consilium.europa.eu/

Δένδιας σε ΕΕ: Βάλτε κόκκινη γραμμή στις απαράδεκτες ενέργειες των Τούρκων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:31
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο
| consilium.europa.eu/

Δένδιας σε ΕΕ: Βάλτε κόκκινη γραμμή στις απαράδεκτες ενέργειες των Τούρκων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:31

Νέες προτάσεις κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για το θέμα των Βαρωσίων, ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα τα όρια ανοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση των «27» τον περασμένο Ιούλιο. Ο ύπατος εκπρόσωπος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.

Οπως είπε, η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς την Ελλάδα.

Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, αφού παρουσίασε τόσο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων όσο και την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά σκάφη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις δηλώσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι συνεχίζει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την προετοιμασία σχετικών προτάσεων από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στήριξε πλήρως την παρέμβαση του κύπριου ομολόγου του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες.

Οπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας στο Μεταναστευτικό, την ίδια στάση θα πρέπει να έχουν και έναντι της Τουρκίας για όσα παράνομα συνεχίζει να πράττει στην Κύπρο.

Η πρόταση Μπορέλ υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο διά βοής, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον άλλα εννέα κράτη-μέλη εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ καμία χώρα δεν αντιτάχθηκε.

Η Ελλάδα, κατέληξαν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένει πλέον από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποβολή των σχετικών προτάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News