1311
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέξει» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δένδιας: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πονηριές του Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 17:54
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέξει» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δένδιας: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πονηριές του Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 17:54

Τρία πράγματα: α) Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τις «γνωστές του πονηριές που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», β) η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέξει, δεν θέλει και δεν πρέπει να παρασυρθεί στο παιχνίδι του, δεν πρέπει να οδηγηθεί στα άκρα· στόχος «να κρατήσουμε μια πολύ μεγάλη μάζα ψηφοφόρων μαζί μας, όχι μόνο τον σκληρό μας πυρήνα» και γ)  το στέλεχος της ΝΔ που δημοσιοποίησε τηλέφωνα βουλευτών ώστε να τους πιέζουν οι πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε μια «απαράδεκτη ανοησία», όμως αυτό δεν μπορεί να χρεώνεται σε μια ολόκληρη παράταξη.

Ο Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, περιέγραψε πολύ εύγλωττα το πρωί της Πέμπτης το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, τόσο με την ψήφο εμπιστοσύνης και την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και ευρύτερα, καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες σε συνθήκες όξυνσης.

Υπό μία έννοια, μάλιστα, ο κ. Δένδιας υπέδειξε έναν (διαφορετικό) τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου Τσίπρα ως τις εκλογές.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» και στον Γιάννη Πρετεντέρη, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε τα τεχνάσματα και τις πολιτικές μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα που «είναι ικανός να σε ετεροπροσδιορίζει». Επέμεινε δε ότι η απάντηση της ΝΔ πρέπει να είναι ψύχραιμη, ιδίως στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Για εμάς είναι μια πρόκληση γιατί και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέξει. Πρέπει να πάμε στο επιχείρημα, να μην του επιτρέψουμε να καταφέρει αυτό που θέλει. Τι είναι αυτό που θέλει; Να μας σπρώξει σε έναν χώρο πέρα από τα δικά μας όρια, μιας “Δεξιάς” η οποία να είναι απωθητική για τους ανθρώπους που έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας στην προσπάθεια να φύγει αυτή η χείριστη κυβέρνηση. Πρέπει να διατηρήσουμε την επαφή μας με αυτά τα στρώματα και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σταθούμε στο επιχείρημα, χωρίς φωνές και ύβρεις. Αν το κάνουμε αυτό θα βγούμε κερδισμένοι. Θα αποδείξουμε στην κοινωνία το αυτονόητο, ότι θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία», είπε ο κ. Δένδιας.

Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στη συνέντευξη του στον «Θέμα 104,6»:

Για την ψήφο εμπιστοσύνης

«Η κυβέρνηση πέτυχε μια δύσκολη επιβίωση με δάνειες δυνάμεις και με συμβιβασμούς σε πάρα πολλά επίπεδα. Στο ερώτημά σας αν το πέτυχε και με συναλλαγές, το εξήγησα στη συνεδρίαση. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν είναι κάτι τυπικό. Λέει ότι η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πρωθυπουργός έχει τέσσερις κενές θέσεις στην κυβέρνηση. Έπρεπε να τις πληρώσει πριν από την ψήφιση. Θα με συγχωρέσετε να σας πω ότι εάν δω οποιονδήποτε από αυτούς που ψήφισαν “ναι”, αύριο το πρωί να αποκτά υπουργικό θώκο, θα είμαι εγώ και ο οποιοσδήποτε κακόπιστος;

» Αυτά τα πράγματα, ακριβώς επειδή το πολίτευμα έχει τις ισορροπίες του, φροντίζει να είναι σαφείς οι διατυπώσεις. Ο Πρωθυπουργός κάνει αυτές τις γνωστές του “πονηριές” οι οποίες εν πάση περιπτώσει δεν αρμόζουν και πολύ σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά έτσι επιβίωσε μέχρι σήμερα».

Για το σκεπτικό του κ. Τσίπρα

«Ο λόγος που το έκανε (να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας ) είναι για να εξουδετερώσει μια – υπό πιθανόν δυσμενέστερους όρους για αυτόν – πρόταση δυσπιστίας μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είπα ότι θα γίνει, δεν είναι δικιά μου προνομία να το αποφασίσω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την τελική επιλογή να πει πότε και τι».

Για την τακτική του Πρωθυπουργού

«Ο Πρωθυπουργός θέλει να εγκλωβίσει δυνάμεις και τις εγκλωβίζει υπό τους όρους που τον βολεύουν, επ’ ονόματι κάποιου δήθεν “δεξιού μετώπου”. Μας είπε ότι εδώ ετοιμάζετε “δεξιά παλινόρθωση”, μας λέει και «ακροδεξιούς», ό,τι θέλετε μας λέει. Δημιουργεί έναν τεχνητό διχασμό στον οποίο αφού προσδιορίζει τον εαυτό του με όλα τα θετικά χρώματα, μετά ετεροπροσδιορίζει εμάς με ό,τι αρνητικό υπάρχει στον πλανήτη. Και μετά μας λέει ότι οξύνουμε κιόλας!

» Εγώ ένα πράγμα ελπίζω, ότι η κοινωνία στο σύνολό της, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, δεν έχει χάσει τα υγιή αντανακλαστικά της και όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσει εάν θέλει να πάει με τη λογική ή αν θέλει να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο σκέψης, το οποίο εμένα πραγματικά μου διαφεύγει».

Για το αν είναι πετυχημένη η τακτική του κ. Τσίπρα μέχρι τώρα:

«Εάν δεχθούμε τις μετρήσεις, ευτυχώς δεν φαίνεται αυτή η πολιτική του κ. Τσίπρα να έχει μεγάλη απήχηση, παρότι δεν έχει επιστρέψει στα ποσοστά του πριν το 2012. Σύμφωνοι, δεν μπορεί να γίνει, δεν δημιουργείται ένας άλλος φορέας ο οποίος να μπορεί να διεκδικήσει αυτόν τον πολιτικό χώρο, αλλά μπορεί βέβαια να συμβεί. Θυμηθείτε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην πραγματικότητα στις εκλογές του 2012, όταν το ΠΑΣΟΚ φυλλορρόησε μετά από την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Τι αναμένεται στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ελπίζω ότι στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα καταρχήν. Δεν θα αρχίσουμε τα στερεότυπα του κ. Τσίπρα “εσείς οι κακοί ακροδεξιοί” και “εμείς οι φωτισμένοι αριστεροί”, αν και για πρώτη φορά χτες τον άκουσα να λέει “κεντροαριστεροί”. Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά όλα αυτά είναι συνήθως πρόλογοι.

» Αυτό για εμάς είναι μια πρόκληση γιατί και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέξει. Πρέπει να πάμε στο επιχείρημα, να μην του επιτρέψουμε να καταφέρει αυτό που θέλει. Τι είναι αυτό που θέλει; Να μας σπρώξει σε έναν χώρο πέρα από τα δικά μας όρια, μιας “Δεξιάς” η οποία να είναι απωθητική για τους ανθρώπους που έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας στην προσπάθεια να φύγει αυτή η χείριστη κυβέρνηση. Πρέπει να διατηρήσουμε την επαφή μας με αυτά τα στρώματα και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σταθούμε στο επιχείρημα, χωρίς φωνές και ύβρεις. Αν το κάνουμε αυτό θα βγούμε κερδισμένοι. Θα αποδείξουμε στην κοινωνία το αυτονόητο, ότι θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία.

» Εμείς δεν έχουμε τη λογική να εισβάλουμε, να αντεπιτεθούμε κλπ. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Εμείς λέμε ότι αν μας είχε χρησιμοποιήσει όλους, αν είχαμε κουβεντιάσει, θα είχαμε καταφέρει κάτι καλύτερο και αυτό το καλύτερο το λέμε: Αλλαγή εδώ, αλλαγή εκεί, σε συγκεκριμένα άρθρα. Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν θέλει αυτή τη συζήτηση προσπαθεί να κάνει μια ιδεολογική συζήτηση και να μας σπρώξει στα άκρα. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει».

Αν μπορεί να παρασυρθεί η ΝΔ από την τακτική της κυβέρνησης:

«Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει για εμάς τέτοιος κίνδυνος, είναι παντελώς έξω από την παράδοσή μας και το DNA μας, αλλά τι κινδυνεύουμε να πάθουμε; Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να σε ετεροπροσδιορίζει. Πήρε μια ανοησία ενός στελέχους μας – που έστειλε μια απαράδεκτη ανοησία – και προσπάθησε να το μετατρέψει σε συνολικό χαρακτηριστικό της παράταξης. Ποιος; Ο κ. Τσίπρας! Που ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι “εσύ τα λες αυτά;”. Τι μας έλεγε ο ίδιος το 2012-2014;

» Δεν σας κρύβω ότι επειδή είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κάθομαι πολλές ώρες στη Βουλή. Όταν ακούς αυτά τα πράγματα εξεγείρεσαι. Είναι πολύ εύκολο στη αντίδρασή σου να πεις και μια κουβέντα παραπάνω, θέλει αυστηρή αυτοπειθαρχία να μην πεις το αυτονόητο, αυτό που κάθε οργισμένος άνθρωπος δικαιούται να πει στον δρόμο. Εμείς δεν το δικαιούμαστε ούτε αυτό».

Για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο. Για να φύγει πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε μαζί μας την απαραίτητη μάζα ψηφοφόρων. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να κάνουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμένα αυτή είναι η αντίληψή μου και η εισήγησή μου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πρέπει να επιδιώξουμε την αυτοδυναμία και να πούμε ευθέως στην κοινωνία τι θέλουμε. Επομένως, πρέπει να κρατήσουμε μια πολύ μεγάλη μάζα ψηφοφόρων μαζί μας, όχι μόνο τον σκληρό μας πυρήνα, μια ευρύτερη μάζα η οποία αν θέλετε πολλές φορές στο παρελθόν δεν μας έχει ψηφίσει, που ανήκει σε ένα άλλο ρεύμα σκέψης. Ακριβώς για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».

Για την «Κεντροδεξιά», το Κέντρο» και τη «Δεξιά»

«Βεβαίως η Κεντροδεξιά πρέπει να έχει μέσα και το “Κέντρο” και τη “Δεξιά”. Εμείς είμαστε ιστορικά ένα ευρύ κόμμα και αυτό το πράγμα το διεκδικούμε, δεν θέλουμε να το απωλέσουμε. Έχουμε πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, έχουμε διαφωνίες, αλλά έχουμε κοινές πορείες και μια συνισταμένη η οποία είναι σωστή για τον τόπο στην παρούσα συγκυρία και έχει αποδειχθεί και σωστή στις μεγάλες ιστορικές επιλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...