404
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής | Intime/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Δένδιας: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:52
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής
|Intime/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Δένδιας: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:52

Εκτενή αναφορά στο σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών έκανε σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οπως επισήμανε καταρχάς ο κ. Δένδιας, το νομοθέτημα «αποτελεί ενοποίηση και εκσυγχρονισμό πέντε προεδρικών διαταγμάτων, τριών νόμων και ενός οργανισμού».

«Η επιλογή του νόμου υιοθετήθηκε ως κατ’ αρχήν δυνάμενη να είναι δεκτική, αναλυτική συζήτηση την οποία τιμώ. Δεν εισάγεται ένα νομοθέτημα ως “en-bloc” κυβερνητική πρόταση και ευχαριστώ που αναγνωρίσθηκε ότι δεν εισάγεται με τη διαδικασία των κωδίκων, παρότι θα μπορούσε να εισαχθεί. Επιδιώκεται ο αντίλογος, επιδιώκεται ο διάλογος και ουδείς στο υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι αλάνθαστος», επισήμανε.

Επισήμανε ακόμη ότι το νομοθέτημα ενσωματώνει την οικονομική διπλωματία, η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο του υπουργείου Εξωτερικών, και τη δημόσια διπλωματία. Επίσης ενσωματώνει τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα του υπουργείου, που επίσης δεν υπήρχε.

«Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου, κάτι το οποίο συμβαίνει και είναι απολύτως απαραίτητο. Την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας που είναι επίσης απολύτως απαραίτητη. Δεν νοείται η μεταρρύθμιση του Υπουργείου με την είσοδο της οικονομικής διπλωματίας, εάν δεν μεταρρυθμιστεί και η διπλωματική ακαδημία. Και ο κύκλος σπουδών και ο τρόπος διδαχής. Επίσης την αναδιάρθρωση των αρχών εξωτερικού που είναι επίσης απαραίτητο και δεν υπάρχει εδώ».

Οπως τόνισε ο κ. Δένδιας, το υπουργείο, μέσα από αυτό το νομοθέτημα, οργανώνεται σε τρεις πυλώνες: τις διεθνείς σχέσεις, τις οικονομικές σχέσεις και την εξωστρέφεια και τη δημόσια διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νομοθέτημα για τον οργανισμό του υπουργείου, όπως τις επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών:

  • Δημιουργούνται δυο γενικές γραμματείες, μία για τις Διεθνείς και Οικονομικές Σχέσεις και η νέα γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας που αποτελεί συγχώνευση.
  • Η νέα διεύθυνση Στρατηγικού και Υπηρεσιακού Σχεδιασμού υπηρετεί ανάγκη που είναι αυτονόητη, είπε ο υπουργός.
  • Το κέντρο σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής είναι «ένα think tank μέσα στο υπουργείο είναι απολύτως απαραίτητο».
  • Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθεί μια νέα δομή για την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική αρωγή, γιατί η ΥΔΑΣ για τους όποιους λόγους του παρελθόντος την πραγματικότητα έχει πάψει να λειτουργεί.
  • Δημιουργείται διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων.

Σε ό,τι αφορά ένα άλλο ζήτημα, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου δεν είναι αντικείμενο του παρόντος νομοθετήματος. «Ομως ξεκάθαρα συμφωνώ είναι απολύτως περιορισμένος. Αποτέλεσε τον αγαπημένο στόχο περικοπών διαχρονικά όλων των προηγούμενων ετών ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και κόμματος περιεκόπτετο αγρίως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών και απέληξε σε ένα ισχνό σημερινό προϋπολογισμό», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...