508
Ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Εχει σημασία να κρατηθεί ο διάλογος σε ένα επίπεδο» προειδοποίησε τους συναδέλφους του του ΣΥΡΙΖΑ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δένδιας: «Ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα νεοφιλελευθερισμός»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 19:56
Ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Εχει σημασία να κρατηθεί ο διάλογος σε ένα επίπεδο» προειδοποίησε τους συναδέλφους του του ΣΥΡΙΖΑ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δένδιας: «Ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα νεοφιλελευθερισμός»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 19:56

H συζήτηση στην Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην εκλογική διαδικασία (εδώ), είχε απ’ όλα: Και καταγγελίες από την αντιπολίτευση για φωτογραφικές τροπολογίες –για «τροπολογία Κουντουρά» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης– και ένα ακόμη ιλαρό σόου της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που πρότεινε στη Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ «να πάει να παίξει στην Επίδαυρο»– αλλά κυρίως μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια.

Η παρέμβαση του κ. Δένδια δεν αφορούσε μόνο στο επίμαχο, δηλαδή τις τροπολογίες που προωθεί ο υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και βολεύουν τους Σπύρο Δανέλλη και Ελενα Κουντουρά και μαζί τους την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 151. Αφορούσε και εν γένει το ιδεολογικό στίγμα των κομμάτων στη Βουλή. Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα, ήταν η ομιλία του κ. Δένδια μία ακόμη προσπάθειά του να ορίσει την ιδεολογική πυξίδα της ΝΔ αυστηρά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μακριά από τις εθνικιστικές κορώνες άλλων υψηλόβαθμων του κόμματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι «ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα νεοφιλελευθερισμός» και ότι ουδέποτε η ΝΔ ήταν κάτι τέτοιο. Παράλληλα δε, απαίτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να «μην τσουβαλιάζει» ακροδεξιές απόψεις με τις απόψεις του συντηρητικού χώρου, διότι έτσι παίζει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής.

«Ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα νεοφιλελευθερισμός. Τελεία. Οι ελληνικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις μπορούν αν θέλετε να κατηγορηθούν για κρατισμό, όχι για νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχει έννοια να προσπαθήσουμε να ετεροπροσδιορίσουμε τον άλλον. Αφήστε τα “νεοφιλελεύθερα” στην Ελλάδα. Δεν έγιναν ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της ομιλίας του ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για τον Θεό, μην “τσουβαλιάζετε” γιατί έτσι δίνετε πιστοποιητικό σε ένα ακραίο κόμμα της άκρας δεξιάς, που ενυπάρχει στην αίθουσα, βάλλοντας μαζί τους και άλλες απόψεις του συντηρητικού χώρου οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές στην πολιτική συζήτηση και πρέπει να τις σέβεστε και να τις απαντάτε επί της ουσίας, όχι με δαιμονοποιήσεις. Σας τα λέω αυτά εν όψει της προεκλογικής περιόδου γιατί έχει σημασία να κρατηθεί ο διάλογος σε ένα επίπεδο, να μην οδηγείται σε έναν τρόπο διεξαγωγής του που απέχει από τη λογική και διχάζει την κοινωνία. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος».

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε και το διχαστικό σχήμα που έχει φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζοντας το πολιτικό σκηνικό σε δύο τμήματα.

«Οι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας προσπαθούν να “τεμαχίσουν” το πολιτικό σκηνικό σε δύο απόψεις: Η πρώτη την οποία χαρακτηρίζουν ευγενή και προοδευτική είναι πάντα η δική τους άποψη, ό,τι και να λέει το νομοθέτημα που εισηγείται η κυβέρνηση. Η δεύτερη άποψη είναι αυτή η οποία αδιακρίτως – και κατά τούτο είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εξαιρετικά επικίνδυνο – “τσουβαλιάζει” διάφορα πράγματα όπως νεοφιλελευθερισμό, ακροδεξιά και συντηρητισμό. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς! Και αυτή η διάκριση προσπαθεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχη, απέναντι στην οποία οι Έλληνες πολίτες πρέπει να τοποθετηθούν», σημείωσε.

Και ξεκαθάρισε: «Επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει μια σαφής και απλή κατανόηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικός και εν πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη λογική μας ισχυριζόμενος έστω και εμμέσως ότι οτιδήποτε εισηγείται η κυβέρνηση είναι a priori προοδευτικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...