1082
| INTIMEnews

Δένδιας: Οι απειλές Ερντογάν δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 14:22
|INTIMEnews

Δένδιας: Οι απειλές Ερντογάν δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 14:22

Την ανησυχία του για την πρωτόγνωρη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας την Πέμπτη με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, και την ψήφιση επί της αρχής, των νομοσχεδίων για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αν υπάρχει κάτι κακό, είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.

Η Ελλάδα, είπε, από το 2019 έχει δώσει πολλές ευκαιρίες προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση, η γείτων ωστόσο αρνείται πεισματικά να τις αποδεχθεί με αποτέλεσμα η συμπεριφορά της Αγκυρας να έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και δεδομένου ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, η Τουρκία εγκλωβίζεται  σε συνεχή πορεία σύγκρουσης και με την Αίγυπτο, επεσήμανε ο κ. Δένδιας, διερωτώμενος γατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά, να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ερωτηθείς για την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, αφού πρώτα σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης, είπε ότι  η πρώτη εικόνα που έλαβε, ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά.

Το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και δεν αλλάζει το γεγονός ότι καταγράφεται μία διαρκής επιδείνωση.

Παρά ταύτα, εκτίμησε πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια να σταματήσει η γείτων την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του αναθεωρητισμού, καθώς όπως επεσήμανε, η τουρκική κοινή γνώμη, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι δεν «αγοράζει» το ανθελληνικό αφήγημα και παραλήρημα των τούρκων πολιτικών.

«Η τουρκική γνώμη φαίνεται να μην αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, και λυπάμαι να πω ότι η αντιπολίτευση, λέει περισσότερα χειρότερα και απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία. Η τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα και αφήγημά της. Αντίθετα πιστεύει ότι οι δύο κοινωνίες μπορεί μαζί να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης», σημείωσε μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε τέλος ειδική αναφορά στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή  για την αναλογία 7 προς 10 υπέρ της Τουρκίας (ως προς την ενίσχυση των δύο χωρών με αμερικανικά όπλα), που -όπως υπογράμμισε- εχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 – 0 υπέρ της Ελλάδας.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την άμεση γειτονία της χώρας, μας, αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθεί και η ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Θα υπογραφούν επίσης σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του υπουργού των Εξωτερικών:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και Αρμενίας Αραράτ Μιζρογιάν (Ararat Mizoyan) και αμέσως μετά διμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνέχεια, διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι (Ayman Safadi), με τον πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Τσάμπα Κόροσι (Csaba Korosi), με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Ρούι Αλμπέρτο ντε Φιγκερέδο Σοάρες (Rui Alberto de Figueiredo Soares), στη συνέχεια της αναβληθείσας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Πράσινο Ακρωτήριο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το πρόγραμμα της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ομιλίες ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου ΓΣ ΟΗΕ, Προέδρων Βραζιλίας και ΗΠΑ).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμε Σούκρι (Sameh Shoukry) και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αμέσως μετά θα λάβουν χώρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ριάντ αλ-Μαλίκι (Riyad Al-Maliki), στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στη Ραμάλα τον Μάιο του 2021, τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ηλία Νταρκιασβίλι (Ilia Darchiashvili), και τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta), στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στο Κιγκάλι τον Νοέμβριο του 2021 και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρουάντα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματισθεί διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρομπέρτο Αλβάρεζ Γκιλ (Roberto Alvarez Gil), της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith), καθώς και με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef Falah Al-Hajraf), στη συνέχεια της σύναψης συμφωνίας πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε στο Ριάντ, έδρα του εν λόγω Οργανισμού τον Απρίλιο του 2021, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Έρικα Μουίνες (Erika Mouynes) διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης «Our Ocean 2023».

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Μολδαβό ΥΠΕΞ Νίκου Ποπέσκου (Nicu Popescu), τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani), τον ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Ρίτσαρντ Τζέιμς Ραντριαμαντράτο (Richard James Randriamandrato), τον ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Μερτσούγκ (Mohamed Salem Ould Merzoug) και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar), τον οποίο ο κ. Δένδιας έχει συναντήσει επανειλημμένα στην Αθήνα, στο Νέο Δελχί και στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στην υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ ‘Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken).

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικά συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τανζανίας Λιμπεράτα Μουλαμούλα (Liberata Mulamula), των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο (Enrique Manalo), του Ισημερινού (χώρα που θα εισέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2023) Χουάν Κάρλος Χόλγκιν Μαλντονάντο (Juan Carlos Holguin Maldonado) και του Παλάου Γκουστάβ Αϊτάρο (Gustav Aitaro) (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης «Our Ocean 2022»).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (Προεδρία Ποντγκόριτσα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...