Η Γερμανία, με την απόρριψη των εκκλήσεων από την Ελλάδα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο παρέχει επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στο Politico.eu, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για τον «δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο».
Η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ειδικότερα κάλεσε τη Γερμανία να μην επιτρέψει την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, γεγονός που κατά την Αθήνα θα διαταράξει την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
H συμφωνία για τα υποβρύχια χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές, είπε ο κ. Δένδιας. «Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», είπε.
Οπως πρόσθεσε, δεν κατανοεί ούτε γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».
Η Ελλάδα εξέφρασε πάντως τη δυσαρέσκειά της για αυτό που ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών περιγράφει ως «πολιτική κατευνασμού» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο κ. Δένδιας κάλεσε ακόμη τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν στην Τουρκία ένα σαφές μήνυμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την προηγούμενη Σύνοδο, στις 2 Οκτωβρίου, η Τουρκία είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ενώ το έβγαλε ξανά λίγες ημέρες αργότερα. Η τρέχουσα περίοδος ερευνών του σκάφους λήγει αύριο Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.
Επ’αυτού ο υπουργός είπε ότι αν οι ηγέτες ακολουθήσουν και τώρα την ίδια πορεία, σημαίνει ότι δεν θα έχουν πάρει το μάθημά τους. Δεν προσδιόρισε πάντως ποιο θα πρέπει να είναι το μήνυμα της ΕΕ προς την Αγκυρα, το οποίο θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία δείξει πραγματική αλλαγή στάση το επόμενο διάστημα.
«Αν κάνεις τα ίδια με το παρελθόν και περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα στο μέλλον, αυτό περιγράφεται με τη λέξη “αφέλεια” – και θα έλεγα ότι είναι ήπια λέξη», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα έστελνε το λανθασμένο μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οποιος δρα αυθαίρετα, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος ή ακόμη επιβραβεύεται».
Σχετικά τέλος με την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αντονι Μπλίνκεν, η επιλογή του για το υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζουν καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά. «Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των ΗΠΑ και ειδικά τη στρατιωτική παρουσία, με τρόπο που θα αντισταθμίσει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», επισήμανε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News