989
Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο του υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ | Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Δένδιας: Επίθεση κατά των αξιών του ΝΑΤΟ το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 12:10
Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο του υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
|Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Δένδιας: Επίθεση κατά των αξιών του ΝΑΤΟ το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 12:10

Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθέσεις όμως όπως αυτή της Χαμάς, τις υποθηκεύουν, παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και κάλεσε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στη βαρβαρότητα των τρομοκρατών της Χαμάς.

«Πρέπει, όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω, όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν που τα τελευταία 24ωρα βάλλει κατά ριπάς κατά Ισραηλινών και Αμερικανών με αφορμή τη νέα ανάφλεξη από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος (δείτε τις δηλώσεις του πιο κάτω).

Και αυτό διότι όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία και η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία, την ασφάλεια, τη ζωή.

Στη δήλωσή του επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στάθηκε στη μετατροπή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας σε κόμβο εφοδιασμού των χωρών-μελων της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργος Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στην υπογραφή μαζί με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Επιστολής Πρόθεσης για την επέκταση του αγωγού εφοδιασμού καυσίμων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, από το Χαλκερό στην Αλεξανδρούπολη και βόρεια.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση Δένδια κατά την προσέλευσή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία και τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας:

«Σήμερα για την Ελλάδα είναι μία σημαντική μέρα. Σε λίγη ώρα θα υπογράψω, μαζί με τους ομολόγους μου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, την Επιστολή Πρόθεσης για την επέκταση του αγωγού εφοδιασμού καυσίμων των Κρατών – Μελών της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, από το Χαλκερό στην Αλεξανδρούπολη και βόρεια.

Επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των Χωρών – Μελών της Συμμαχίας.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και του ιδίως του αμάχου πληθυσμού.

Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της Χαμάς, εν υποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες.

Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας. Το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία και η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία, την ασφάλεια, τη ζωή.

Πρέπει, λοιπόν, όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω, όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό».

Ο Ερντογάν απασφάλισε: Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για σφαγή στη Γάζα

Οπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, νέα σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ που όπως κατήγγειλε, «ετοιμάζονται να κάνουν σφαγές στη Γάζα» με την αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Gerald R.Ford.

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης, για τις 23 -όπως υπογράμμισε- βάσεις που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη Συρία διερωτώμενος «τι δουλειά έχουν εκεί;».

«Οι HΠΑ το αεροπλανοφόρο τους το στέλνουν στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Τι έρχεται να κάνει; Τι θα κάνει μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει; Θα πλήξει και θα καταστρέψει την Γάζα και τις περιοχές εκεί και θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές. Πρέπει να το ανακοινώσω αυτό. Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 20 βάσεις. Τι δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία; Tι γίνεται σε αυτές τις βάσεις;. 23 βάσεις! Όλα αυτά δεν πρέπει να τα εξετάσουμε;» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει (εδώ) τη στήριξη του με κάθε μέσο στο εβραϊκό κράτος

«Εκπαιδεύουν τρομοκράτες»

Συνεχίζοντας το δριμύ κατηγορω του κατά των ΗΠΑ, ο τούρκος προεδρος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή τις οποίες εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν, μετατρέποντας  «σε λουτρό αίματος όλη την περιοχή και την Μέση Ανατολή».

Δεν έκρυψε τέλος την οργή του για την κατάρριψη του μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφος στη βόρεια Συρία από αμερικανικό μαχητικό λέγοντας: «Οι ΗΠΑ έριξαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας, δεν είμαστε εταίροι; Πώς θα το εξηγήσουμε αυτό».

«Όμως δυστυχώς οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Όταν οι HΠΑ καταρρίπτουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας. H Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε μαζί; Πως θα το εξετάσουμε; Πως θα το εξηγήσουμε αυτό; Όταν μας συμφέρει είμαστε εταίροι . Όταν όμως δεν μας συμφέρει συμβαίνει κάτι άλλο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις εκπαιδεύουν και τις εξοπλίζουν οι ΗΠΑ. Και με αυτές τις οργανώσεις και στη Συρία και στη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος! Αυτά να τα δούμε», ανέφερε στην ομιλία του ο Ερντογάν και ξαφνικά εμφανίστηκε να κόπτεται ακόμη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Η Γάζα δεν τροφοδοτείται με νερό. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν παρέχεται. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία, αν μπορούν να λειτουργήσουν ή όχι… Δυστυχώς, τόποι λατρείας, νοσοκομεία, σχολεία χτυπιούνται αλύπητα. Ο κόσμος σιωπά ενώ αυτά γίνονται. Κανείς δεν λέει τίποτα. Τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...