Σε αντιπαράθεση -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους- ήλθαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον τούρκο πρεσβευτή στη Νορβηγία, Φαζλί Τσορμάν, όταν ο δεύτερος επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία για τα νησιά του Αιγαίου.
Ο τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε μάλιστα ότι το casus belli κατά της Ελλάδας εκδόθηκε όταν η Αθήνα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ!
Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στο Οσλο κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με τίτλο «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Δένδιας παρουσίασε με τη χρήση χαρτών τι συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε, η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί την Ελλάδα από το 1995 με casus belli ενώ προβαίνει σε παραβατικές ενέργειες με αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Οταν πρέπει να λύσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να θέτεις τους κανόνες. Αν δεχτούμε ότι ο κανόνας του παιχνιδιού είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για όλους. Και, αν λυθούν τα θέματα, τότε η δυναμική είναι τεράστια και οι προοπτικές πολύ μεγάλες» είπε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο. Εδειξε μάλιστα χάρτες και το σημείο όπου παρενοχλήθηκε το Nautical Geo, σε απόσταση 6,5 μιλίων από την Κρήτη. «Το περιστατικό αυτό είναι αχαρακτήριστο» τόνισε ο έλληνας υπουργός, και επισήμανε ότι «η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή “νομιμότητα”».
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο τούρκος πρεσβευτής που είπε πως φταίει η Ελλάδα που προκαλεί την Τουρκία και ότι η τελευταία απαντά στις ελληνικές προκλήσεις. «Οσα άκουσα δεν ήταν ευχάριστα» είπε απευθυνόμενος στον έλληνα υπουργό, ο οποίος απάντησε: «Το φαντάστηκα».
«Το casus belli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά» απάντησε ο τούρκος πρεσβευτής και σε προκλητικό τόνο πρόσθεσε: «Το Αιγαίο έχει δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας – θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία. Οπως νησιά έχει η Ελλάδα, νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Η Συνθήκη της Λωζάνης σάς λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό».
Ο κ. Δένδιας πήρε στη συνέχεια τον λόγο και είπε ότι η Τουρκία έχει παραμένει στον 19ο αιώνα, με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν, και ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, για να προσθέσει ότι τυχόν αλλαγή στάσης της Τουρκίας θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας. «Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι σαν έκανε η Τουρκία συμφωνία με τη Σιγκαπούρη ή την Παταγονία» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News