595
Ο Νίκος Δένδιας μειδιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής | INTIMEnews

Δένδιας για νέα MDCA: Θέλαμε τους Αμερικανούς στη Θράκη – Δεν τους κάνουμε χάρη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 14:29
Ο Νίκος Δένδιας μειδιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής
|INTIMEnews

Δένδιας για νέα MDCA: Θέλαμε τους Αμερικανούς στη Θράκη – Δεν τους κάνουμε χάρη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 14:29

Θέλουμε τη στρατιωτική παρουσία των Aμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, δεν τους κάναμε καμία χάρη με τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA), πρώτα από όλα μπαίνει το εθνικό συμφέρον, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως ήταν επιλογή και επιθυμία της κυβέρνησης η μετατροπή της ΜDCA από ετήσια σε πενταετούς διάρκειας.

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Εχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικιών επικαλούμενος ως απόδειξη των ωφελημάτων από την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, την έντονη ενόχληση που εκφράζει ήδη η Αγκυρα για το περιεχόμενο της νέας MDCA.

«Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην Ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες», παρατήρησε με νόημα –σε μία αναφορά με πολλούς αποδέκτες– ο υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει:

«Ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού, ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας».

«Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Εναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Δένδιας.

Παναγιωτόπουλος: Δεν είναι ανατολίτικο παζάρι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις επιθυμίες των ΗΠΑ χωρίς να εξασφαλίσει τίποτα για τη χώρα, συνέστησε… υπομονή λέγοντας:

«Περιμένετε λίγες ημέρες. Ηδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε κι άλλα αφού τους δίνετε αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Ήδη παίρνουμε την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών. Θα αφήσω τα υπόλοιπα για την ολομέλεια».

Βίτσας: Γίνεται στόχος η Αλεξανδρούπολη

Αίσθηση προκάλεσε η παρατήρηση, εν είδει επιχειρήματος, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, ότι με τις προβλέψεις της νέας MDCA για την Αλεξανδρούπολη, η περιοχή γίνεται αυτομάτως στόχος –όχι των Τούρκων– αλλά των Ρώσων!

«Υπουργέ μου, γίνεται στόχος η Αλεξανδρούπολη. Δεν το καταλαβαίνετε;» είπε ανερυθρίαστα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, απευθυνόμενος στον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αρχικά νόμιζε ότι ο βουλευτής εννοούσε «στόχος των Τούρκων».

«Στην αποστροφή του κ. Βίτσα ότι έγινε στόχος η Αλεξανδρούπολη, νομίζω ότι στο πλαίσιο των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη στόχος. Όμως, η εξέλιξη με τη συμφωνία δημιουργεί και πρόσθετες σκέψεις σε αυτούς που θα σκέφτονταν να καταστήσουν στόχο την Αλεξανδρούπολη», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και όταν ο κ. Βίτσας επανήλθε για να διευκρινίσει ότι εννοούσε τη Ρωσία και όχι την Τουρκία, αρκέστηκε να συμπληρώσει:

«Μη με αναγκάζετε να πω όσα είχα πει στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης. Μην ενώνετε τη φωνή σας με όσους έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την Αλεξανδρούπολη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...