1395
Ο υπουργός Εξωτερικών στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» | Regional Growth Conference

Δένδιας για casus belli και επέκταση χωρικών υδάτων: Η Τουρκία είναι μειοψηφία του ενός

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 14:51
Ο υπουργός Εξωτερικών στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference»
|Regional Growth Conference

Δένδιας για casus belli και επέκταση χωρικών υδάτων: Η Τουρκία είναι μειοψηφία του ενός

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 14:51

Tην πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλήσει πιο ήσυχα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου).

Αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Αγκυρα και Αθήνα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές, ωστόσο  «η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν πρέπει να προκαλεί και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Η  Τουρκία, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Για το Κυπριακό, παρατήρησε ότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά το 1974 καθώς στη σύνοδο της Γενεύης αντί να σημειωθεί πρόοδος έγιναν πολλά βήματα πίσω, ενώ στα της Λιβύης δεν έκρυψε την ενόχλησή τους για μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη νέα διάσκεψη της 23ης Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για  άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη βορειοφρικανική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα ευρωπαϊκά βήματα της Αλβανίας παρά τις στενές σχέσεις με την Τουρκία και τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λευκορωσίας ζήτησε επιπλέον κυρώσεις καθώς, όπως παρατήρησε, ενέργειες κρατικής αεροπειρατείας δεν θυμίζουν 21ο αιώνα.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε πως «είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία». «Οι διαφορές αυτές όμως υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει» και «δεεν υπάρχει καμία πιθανότητα -υπογράμμισε- να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις».

Οσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, έκανε λόγο για μία τελείως διαφορετική επίσκεψη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το γεγονός ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό», γιατί «ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».

«Η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες από το αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο. Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλει απόψεις, να τις επιλύσουμε», παρατήρησε.

Οσο για την αγκαλιά που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, υπενθύμισε πως ακριβώς λόγω της σύγκρουσης μέσα σε εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου της Αγκυρας, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που υπήρχε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα για να πάρει ρεβάνς, ο κ. Δένδιας αρκέστηκε να πει ότι δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να το δει κάποιος έτσι.

«Δεν είναι αλά καρτ επιλογή να σιωπήσει ή να απαντήσεις», είπε για τη «σύγκρουση» της Αγκυρας. «Η χώρα έχει στέρεες εθνικές θέσεις. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, θεωρώ ότι την ίδια αντίδραση με εμένα θα είχε οποιοσδήποτε ιστορικά έλληνας υπουργός είχε βρεθεί στην ίδια θέση με εμένα στην Αγκυρα», πρόσθεσε για τη «θυελλώδη» συνέντευξή Τύπου του περασμένου Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στο θέμα εξάλλου της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι  βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση τους έως και τα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Δένδια, που για μία ακόμη φορά υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS.

Η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου σε μια άλλη χώρα εφόσον αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Είναι η μειοψηφία του ενός», τόνισε και στο σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η γείτων «προσλαμβάνει πλέον ότι η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την ίδια και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε όξυνση των σχέσεών μας».

Το ίδιο προσεκτική ζήτησε να είναι η Τουρκία και στα ζητήματα της Κύπρου:  «Η συμβουλή προς την τουρκική πλευρά είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό. Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο», παρατήρησε και τώρα «επιβαρύνει ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή του».

Πλέον, ανέφερε, «είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα», καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων, προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Λύση δε μπορεί να υπάρξει εκτός του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου και είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έρχεται και αμφισβητεί και αυτό ακόμα το πλαίσιο. Είμαστε στο χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν ποτέ. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η Γενεύη ήταν πολλά βήματα πίσω», είπε απογοητευμένος ο Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι. οι λύσεις αναζητούνται μέσα στο πλαίσιο που χορηγεί το διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις του ΟΗΕ».

Είμαστε δυσαρεστημένοι με τη Γερμανία

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την «πολύ διαφορετική» που έχει πλέον η Αθήνα με την Τρίπολη σε σχέση με λίγους μήνες πριν. «Η Ελλάδα» πλέον. δήλωσε,  «έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά», ενώ δεν έκρυξε την ενόχλησή του για τη μη πρόσκλησητης Ελλάδας από τους Γερμανούς στη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου.

«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε ούτε αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου», ανέφερε – δυσαρέσκεια την οποία όπως ενημέρωσε, εξέφρασε ο ίδιος στον γερμανό ομόλογό του και θα το κάνει και ο Πρωθυπουργός.

Οπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς.

Αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών,  είναι η μη ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως «νομικά ανύπαρκτο»,  και παράλληλα πρέπει να αποφασιστεί και να γίνει πράξη η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ερωτηθείς σχετικά με τα Βαλκάνια και το non paper που κυκλοφόρησε περί αλλαγής συνόρων, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ιερόσυλη» οποιαδήποτε τέτοια αναφορά. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα Βαλκάνια είναι σκέψεις περί αλλαγής συνόρων. Τα Βαλκάνια είναι μια ασταθής περιοχή. Οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια πρέπει να γίνεται με πολύ πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσει άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι αυτό τον non paper προέρχεται από κάποιο κράτος. αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση βαλκανικής χώρας», ήταν η άποψη του υπουργού των Εξωτερικών που το πρωι της Παρακευσής επισκέπτεται το Κόσοβο.

Για την Αλβανία,  ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες, επισημαίνοντας ταυτοχρονα πόσο σημαντικό είναι να μη βλέπουμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της σχέσης της Αλβανίας με την Τουρκία.

«Η Αλβανία ιστορικά έχει κάνει την επιλογή της και το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ΕΕ, δείχνει που θα βρίσκεται σε 50,100, 150 χρόνια. Αυτό ντετερμιστικά θα τη φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον», ήταν η εκτίμησή του.

Σε ερώτημα που του τέθηκε τέλος για τη Λευκορωσία, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. «Αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αεροπειρατεία από κράτη τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι στον 21ο αιώνα, είναι πολύ πίσω .Αυτό που συνέβη είναι καθολικά απαράδεκτο. Χώρα και μάλιστα της Ευρώπης να κατεβάζει αεροπλάνο, να απαγάγει και να κρατεί επιβάτη του αεροπλάνου», σχολίασε.

Οπως είπε, το  γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο το Λουκασένκο, είναι για να του δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει έναν διάλογο με την αντιπολίτευση και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα του σε εκλογές.

Κλείνοντας τη σχετική αναφορά του με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσει με τη Ρωσία, ο κ. Δένδιας σημείωε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τις παρέλαβε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, όμως τον τελευταίο καιρό «έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση των σχέσεων, χωρίς πάντως να αγνοούμε τις διαφορές μας». Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει διπλή προσέγγιση με τη Ρωσία, να έχουμε μεν οδούς επαφής, αλλά να τηρούμε απολύτως τις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και απολύτως σαφής στα ζητήματα δημοκρατίας και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...