Το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ως το ακρωτήριο Ταίναρο, συνιστά αύξηση της εθνικής κυριαρχίας, την πρώτη εδώ και σχεδόν 75 χρόνια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Θετική ήταν και η ψήφος της αντιπολίτευσης με την εξαίρεση του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών».
Η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια , την οποία έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου. Κατά το Σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
«Επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα των αντεγκλήσεων, της προσπάθειας να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικό όφελος, αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση στη βασική τοποθέτηση», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την ψήφο του ΚΚΕ.
Δένδιας: Συνέχεια με Κρήτη, ακέραιο το δικαίωμα για το Αιγαίο
Ο Νίκος Δένδιας ανοίγοντας στην επιτροπή τη συζήτηση επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά από το 1947, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, που το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας.
«Πρόκειται για άσκηση αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας για την αύξηση των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια», είπε και πρόσθεσε πως αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν συνυπολογίσει κανένας τον χώρο που δημιουργείται από τον νόμιμο κλείσιμο κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μια έκταση όσο περίπου το 10% της συνολικής επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας ή μιάμιση φορά το μέγεθος της Κρήτης.
«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά, να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης και γίνονται επ΄αυτού οι σχετικές μελέτες».
Οπως προσέθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο Πέλαγος».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, που «σαφέστατα ξεκαθάρισε την θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι κατά το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τα κόμματα επί των κινήσεων τακτικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Μιλώ για κινήσεις τακτικής, γιατί θεωρώ ότι οι κινήσεις στρατηγικής ακολουθούν τους βασικούς άξονες που η χώρα έχει συμφωνήσει», σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα.
«Επ΄αυτού αν υπάρξουν ερωτήσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα είμαι έτοιμος να τις απαντήσω και να τις διευκρινίσω. Δεν αποτελούν κάτι που αξίζει τον κόπο να απασχολήσει τον χρόνο της Βουλής των Ελλήνων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει σημειώσει τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχει προτείνει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωσε ότι σήμερα θα κατατεθεί μια νομοτεχνική αλλαγή και στην αναφορά του Προεδρικού Διατάγματος για τους κλειστούς κόλπους θα προστεθεί η φράση «ως εκάστοτε ισχύει», διότι η χώρα μπορεί για οποιοδήποτε λόγο, κάποτε να θελήσει να το τροποποιήσει.
«Σήμερα ήταν μια εξαιρετική ημέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Μια ημέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίδονται στη ζωή ενός βουλευτή, ενός υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος, σας ευχαριστώ θερμότατα για την τοποθέτησή σας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Διακομματική συναίνεση
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσχώρηση σε μια στρατηγική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης. «Αυτή είναι η ορθή εθνική πολιτική αλλά θα περίμενα κάποια αυτοκριτική», είπε ενώ απηύθυνε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν προχωρά η κυβέρνηση και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια της Κρήτης.
Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή της υπερψήφισης και θα ψηφίσει «παρών». «Το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή, που φαίνεται στους Τούρκους και την διεθνή γνώμη», εξήγησε.
«Θα ψηφίσουμε θετικά στο νομοσχέδιο αλλά, γιατί παραλείπεται η περιοχή από το Ταίναρο μέχρι τα νότια της Κρήτης;» διερωτήθηκε ο εισηγητής του Kινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.
Για αβάσιμους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, καθώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν επεκτάθηκε η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, έκανε λόγο ο Γιάννης Μαρίνος από το ΚΚΕ, το οποίο θα ψηφίσει «παρών».
«Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, παρά τα λάθη που επισημάναμε» είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ενώ η εκπρόσωπος του Μερα25, Σοφία Σακοράφα, είπε ότι «η θέση μας είναι απρόθυμα θετική».
Με δεδομένο ότι όλες οι παρατάξεις, πλην του ΚΚΕ και του βουλευτή Κώστα Ζουράρι, θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, η επέκταση θα κυρωθεί με 284 ψήφους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News