Καταιγιστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ, έναντι της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης μέρα με τη μέρα, επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
«Σε μία φάση και δικής της κρίσης, αλλά και παγκόσμιας, της κρίσης του κορονοϊού, η Τουρκία αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση ανύπαρκτων διαφορών», σχολίασε για τις δηλώσεις επί δηλώσεων του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί ανάγκης να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για συνολική διαπραγμάτευση σειράς διμερών ζητημάτων.
Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Αγκυρα για υπερφίαλη συμπεριφορά και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν επιδιώκει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες της, ακόμη και για ζητήματα που τις επηρεάζουν.
«Η Τουρκία», ανέφερε ενδεικτικά, «θέλει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Δεν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;»
Για το χρονίζον θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως πρόκειται για μονομερές δικαίωμα της χώρας, το οποίο και «θα ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει».
«Δεν έχει κανέναν λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την Τουρκία εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται», διεμήνυσε.
Στην αναφορά του εξάλλου για τις επόμενες κινήσεις της χώρας στο Λιβυκό, χαρακτήρισε εκ νέου το τουρκολιβυκό σύμφωνο «μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας» και «νομικό κατασκεύασμα, το οποίο είναι στα όρια της φαιδρότητας».
«Θα προτείναμε στην Τουρκία να μη στηρίζει ενέργειες περί ανυπάρκτου μνημονίου (…) με την παράλογη, προκλητική, παράνομη πολλές φορές συμπεριφορά της, με την υπερφίαλη συμπεριφορά της στα πλαίσια της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, μας έχει ανοίξει πάρα πολλές πόρτες γιατί έχει βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει τελικά τι ρόλο έχει ο καθένας», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Για τον Εβρο: «Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»
Ομοίως και τον Εβρο, συμπλήρωσε, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού εξέθεσε την Τουρκία σε όλη τη διεθνή κοινότητα.
Αναφορικά με την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον νότιο Εβρο (έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού και μια έκταση ανατολικά έχει καταληφθεί από Τούρκους) ο κ. Δένδιας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς τέλος να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να πει ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έμπειρες και οι έλληνες αξιωματικοί δεν είναι θερμοκέφαλοι, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις».
Στο μέτωπο του κορονοϊού και των επιπτώσεων της κρίσης στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει το κεκτημένο της πολύ επιτυχημένης αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού σε κεκτημένο της ελληνικής τουριστικής αγοράς.
“Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι σε περιπτώσεις που τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά το επιτρέπουν να μπορεί η ελληνική τουριστική αγορά να λειτουργήσει, να μπορούν, δηλαδή, να έρθουν επισκέπτες από άλλες χώρες που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, που δεν επιβαρύνουν, δηλαδή, το δικό μας ισοζύγιο υγείας”, τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετές τέτοιες χώρες, όπως η Γερμανία που προσπαθεί να βοηθήσει την ελληνική τουριστική αγορά, αλλά και τα Βαλκάνια.
Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, στόχος είναι οι πολίτες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα, χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς τεστ και χωρίς ταλαιπωρίες.
Όσον αφορά την πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη χαρακτήρισε “εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και για τον τρόπο που βλέπουμε το κοινό μας μέλλον”, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντιδιαστολή με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που θέτει προσκόμματα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
“Η κοινή εγγύηση των προβλημάτων μας είναι το θεμέλιο που μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά. Όχι κράτη που συμπορεύονται, αλλά κοινωνία πολιτών προς ένα κοινό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σχόλιό του ο υπουργός των Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News