1221
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Τρίτη στο ΥΠΕΞ. Στο μέσο αριστερά διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και απέναντί του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αγγελος Σύριγος (δίπλα του ο έτερος εκροσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης και στο βάθος ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Σοφία Σακοράφα)) | INTIMEnews

Δένδιας: Εθνική σύμπνοια στο ΕΣΕΠ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 14:24
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Τρίτη στο ΥΠΕΞ. Στο μέσο αριστερά διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και απέναντί του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αγγελος Σύριγος (δίπλα του ο έτερος εκροσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης και στο βάθος ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Σοφία Σακοράφα))
|INTIMEnews

Δένδιας: Εθνική σύμπνοια στο ΕΣΕΠ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 14:24

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης και αυτό -τόνισε-  είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε πως «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Αντικείμενο της συνεδρίασης οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η υπογραφή της νομικά έωλης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών  ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις ενέργειες (εδώ) στις οποίες έχει προβεί η Αθήνα προκειμένου να αναδείξει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, καθώς επίσης για όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα  στις Βρυξέλλες.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησαν  οι κ.κ. Αγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσαν οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι κ.κ. Αντώνης Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η κυρία Σοφία Σακοράφα.

Στόχος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ η διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής έναντι των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων επιθέσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας, και των σχεδίων του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Και αυτό παρά τους υψηλούς τόνους στους οποίους κινήθηκε η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι (προεκλογικά) έκανε τα εθνικά θέματα «αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στάθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, ενώ εκτίμησή του ήταν πως  δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Ηρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος για να προσθέσει:

«Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

«Γι αυτό το λόγο», συνέχισε, «ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη”, σημείωσε “και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. «Μόνο με αυτό τον τρόπο», είπε, «με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ερωτηθείς για την ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, απάντησε πως «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».

Για αρραγές εθνικό μέτωπο μίλησε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την οποία ανέφερε:

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές.

»Οι προϋποθέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι καλός όρος για την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Διχοτομήσεις εξωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα, δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, και αυτό και πάλι είναι καλό».

Ακολούθως, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Πρέπει να καταλάβουμε», είπε,  «ότι με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου προετοιμάζεται, έτσι όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε και την πρόταση αυτή ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, και σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα συνδυάσαμε τη δική μας τοποθέτηση με μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας, με τα θέματα που αφορούν την Αμυνα της πατρίδας. Δηλαδή οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής άμυνας».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, εκτίμησε πως θα έπρεπε να είχε ήδη συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους και εμείς να ασχολούμαστε με τα μεγάλα, σοβαρά ζητήματα. Διότι βλέπω ότι την ίδια ώρα που εμείς τρέχουμε προς μία κατεύθυνση και ασχολούμαστε με τα ζητήματά μας, η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, δεν αναγνωρίζει τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Εκεί έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να έχουμε μία ενιαία στρατηγική και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε στη σχετική τοποθέτησή του ο κ. Χρηστίδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο, Αγγελος Συρίγος, ξεκαθάρισε πως «δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 «Μας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προτάσεις για βελτιώσεις στη στρατηγική που ακολουθούμε. Κρατάμε όμως το πλέον σημαντικό, ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας για το τουρκο-λιβυκο μνημόνιο, σημείωσε πως είναι κάτι που είχε  ξεκινήσει ως συζήτηση, βγήκε επισήμως τον Νοέμβρη του 2018, όταν επισκέφτηκε ο Ακάρ τη λιβυική πρωτεύουσα και τότε παρουσιάστηκε χάρτης. Έκτοτε, συμπλήρωσε, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις και είναι προφανές ότι όταν οι δυνάμεις του αντιπάλου του Χαφτάρ βρίσκονται 10 χλμ από το κέντρο της Τριπόλεως η κυβέρνηση Σαράζ πιάνεται από τα μαλλιά της και πιάνει και υπογράφει μια εντελώς παράνομη συμφωνία, διότι από την Τουρκία περιμένει μήπως επιβιώσει στην εμφύλια σύγκρουση που υπάρχει στη Λιβύη».

«Αυτό», εξήγησε, «εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία».

Οσο για το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξης του Αλ Σαράζ από τον Ερντογάν, ο βουλευτής θέλησε να σημειώσει πως θα πρόκειται για σαφή παραβίαση  της απόφασης του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της ΕΕ», δήλωσε με τη σειρά της η Σοφία Σακοράφα, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 στο ΕΣΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...