213
Φωτογραφία αρχείου από την κεντρική είσοδο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας | ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας: Από πού βρέθηκαν τα χρήματα για τις αυξήσεις στις ΕΔ – «ούτε ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2025, 16:05
Φωτογραφία αρχείου από την κεντρική είσοδο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας: Από πού βρέθηκαν τα χρήματα για τις αυξήσεις στις ΕΔ – «ούτε ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2025, 16:05

Μέσω πηγών βγήκε να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στα «πυρά» συναδέλφων του στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις του δόθηκαν (μόνο) στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους  προέρχονται από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το υπουργείο (όπως κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή, μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις) – πόροι που όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, δεν κοστίζουν ούτε ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείώναν, μεταξύ άλλων, ότι ήταν ο ίδιος υπουργός που είχε επισημάνει ότι οι αλλαγές αυτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξορθολογισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό.

Και διευκρίνιζαν περαιτέρω ότι από το ποσό των 260 εκατ. ευρώ της αύξησης που δόθηκε στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των ΕΔ:

-περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μοιράστηκαν οριζόντια σε όλους (30 ευρώ από 1/4/2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1/7/2025 με το επίδομα επικινδυνότητας), ενώ

-περίπου 150 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης) προέρχονται από πόρους που εξοικονόμησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πρόκειται δηλ. για πόρους που δεν κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ.

Με άλλα λόγια, κατέληγαν οι ίδιες πηγές, απαντώντας στις όποιες φωνές διαμαρτυρίας (εντός και εκτός κυβέρνησης), το 60% προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...