268
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ | EPA/OLIVIER MATTHYS / POOL

Δεν θα συναντήσει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 12:20
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
|EPA/OLIVIER MATTHYS / POOL

Δεν θα συναντήσει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 12:20

Δεν θα συναντηθεί ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη, στη σύνοδο των G20. Αυτό είπε στους δημοσιογράφους ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πίστευε ότι θα έβλεπε τον αμερικανό πρόεδρο και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα τον συναντήσει τελικά την επόμενη εβδομάδα στη Γλασκώβη, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο αρχηγούς κρατών παραμένουν τεταμένες, ιδίως εξαιτίας της αγοράς από την Αγκυρα των ρωσικών S-400.

«Φαίνεται πως θα συναντηθούμε μάλλον στη Γλασκώβη παρά στη Ρώμη. Το πρόγραμμα στη Ρώμη και στη Γλασκώβη φαίνεται πως άλλαξε», είπε ο Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο, ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο Μπάιντεν δεν υποδέχθηκε τον Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τούρκος πρόεδρος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η διένεξη της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και τη συνεπακόλουθη ακύρωση της σύμβασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία (1,4 δισεκ. δολάρια) παραμένει ανεπίλυτη.

Ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι αντί των F-35 οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Αντον Σέμελροθ, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας μετέβη στην Αγκυρα χθες για να «διευθετηθεί η διαφορά» των δύο κρατών σχετικά με τα F-35.

Υπογραμμίζοντας πως ο αποκλεισμός της Αγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth τεχνολογίας αιχμής «οριστικοποιήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου», ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...