204
Ερντογάν και Πούτιν ετοιμάζονται να δώσουν τα χέρια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο | REUTERS

Δεν τα βρίσκουν Ερντογάν – Πούτιν για τους Κούρδους της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 13:34
Ερντογάν και Πούτιν ετοιμάζονται να δώσουν τα χέρια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο
|REUTERS

Δεν τα βρίσκουν Ερντογάν – Πούτιν για τους Κούρδους της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 13:34

Τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες όμως, εξακολουθούν να διαφωνούν για το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας.

Ο ρώσος πρόεδρος απέρριψε την αξίωση της Τουρκίας να στηρίξει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων σε βάθος 32 χιλιομέτρων επί συριακού εδάφους. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, το κενό που θα αφήσει η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, δεν θα καλυφθεί από «τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και η κουρδική πολιτοφυλακή YPG». Ο τούρκος πρόεδρος μάλιστα, τονίζει ότι σε αυτό το θέμα έχει την υποστήριξη των Αμερικανών.

Από την πλευρά του όμως, ο Πούτιν, χωρίς να αναφερθεί στην συγκεκριμένη πρόταση, είπε ότι υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ του σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και των Κούρδων για να βρεθεί λύση που θα ενισχύει την ασφάλεια της Συρίας και των γειτονικών κρατών.

Οι δύο πρόεδροι χαιρέτησαν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την περιοχή.

Επίσης, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μία τριμερή σύνοδο Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για το Συριακό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το νέο συριακό Σύνταγμα, με συμμετοχή Ασαντ και αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...