290
O Eρσίν Τατάρ στις δηλώσεις του για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την «τουρκική κυριαρχία» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο | REUTERS

Δεν κρύβονται οι Τούρκοι: «Στόχος μας το Αιγαίο – Η Κύπρος είναι τουρκική»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:06
O Eρσίν Τατάρ στις δηλώσεις του για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την «τουρκική κυριαρχία» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
|REUTERS

Δεν κρύβονται οι Τούρκοι: «Στόχος μας το Αιγαίο – Η Κύπρος είναι τουρκική»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:06

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συμμετάσχει σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ-Μανγκούς (Najla El Mangoush), με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των κρατών-μελών ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια υπό το φως της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, τις σχέσεις ΕΕ – Κόλπου, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, Αιθιοπία, Τυνησία, Αφγανιστάν, Νικαράγουα, καθώς και την κλιματική διπλωματία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις», αναμένεται να αναφερθεί στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η ενημέρωση έρχεται λίγες ώρες μετά την ακραία πρόκληση από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κυριαρχία στο Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στα γαλάζια νερά, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Οπως και η “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο) είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων σε ομιλία του.

Στο ίδιο μήκος κύματος το Σάββατο και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 και «μειονότητα» και «εισβολείς» στο νησί είναι «άλλοι», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει «βήμα πίσω» με τα Βαρώσια, παρά τις συστάσεις ΕΕ και ΟΗΕ να μην προχωρήσει το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...