708
Ποιος ξέρει τι σκέφτεται η Μελόνι για τον χαμογελαστό Μακρόν... Αποκαλυπτικό ενσταντανέ από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών των «27», στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Δεν κρύβει τον θυμό της για τον Μακρόν η Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 17:53
Ποιος ξέρει τι σκέφτεται η Μελόνι για τον χαμογελαστό Μακρόν... Αποκαλυπτικό ενσταντανέ από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών των «27», στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Δεν κρύβει τον θυμό της για τον Μακρόν η Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 17:53

Η Τζόρτζια Μελόνι ξέσπασε κατά της Γαλλίας την Πέμπτη, σε ένα ακόμα επεισόδιο ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις της Ρώμης με το Παρίσι.

Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ιταλίδα πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν επειδή δεν την κάλεσε στη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ολαφ Σολτς, που έγινε στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο, σημείωσε το Politico, είναι ότι η Μελόνι επιτέθηκε στον γάλλο πρόεδρο «χωρίς προειδοποίηση», καθώς, όταν αυτή προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, ένας δημοσιογράφος για άλλο τη ρώτησε και αυτή για άλλο απάντησε. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος ρώτησε την ιταλίδα πρωθυπουργό αν θεωρεί πως ήταν «ακατάλληλο» να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη η Γαλλία και η Γερμανία στην πρόσφατη κοινή τους επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για το «όργιο επιδοτήσεων» του Λευκού Οίκου.

Εκείνη όμως, στην απάντησή της αναφέρθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους: «Ειλικρινά, αισθάνθηκα ότι η πρόσκληση στον Ζελένσκι χθες ήταν πιο ακατάλληλη. Νομίζω ότι η δύναμή μας σε αυτό το θέμα είναι η κοινότητα και η ενότητα και κατανοώ τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Αλλά υπάρχουν φορές που το να δίνεις προτεραιότητα στην εγχώρια κοινή γνώμη αποβαίνει εις βάρος του σκοπού, και αυτή μου φαίνεται πως ήταν μια από αυτές τις περιπτώσεις».

Η οξεία επίπληξη της Μελόνι έδειξε πόσο εύθραυστη έχει γίνει η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας από τότε που η ακροδεξιά πολιτικός ανέλαβε την εξουσία. Οι δύο χώρες διαπληκτίστηκαν αρχικά τον Νοέμβριο, όταν η Ιταλία ανακατεύθυνε ένα πλοίο διάσωσης που μετέφερε 230 μετανάστες στη Γαλλία, αρνούμενη να το αφήσει να ελλιμενιστεί.

Τότε, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν προειδοποίησε για «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι το Παρίσι θα αναστείλει τα σχέδια υποδοχής αιτούντων άσυλο από την Ιταλία.

Οι εντάσεις αυτές σαφώς δεν έχουν μειωθεί, γεγονός που εξελίσσεται σε πρόβλημα για την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά το Μεταναστευτικό, επισήμανε το Politico.

Η Γαλλία θεωρείται γέφυρα μεταξύ των νότιων χωρών της ΕΕ, οι οποίες θέλουν να στείλουν περισσότερους μετανάστες σε άλλα κράτη-μέλη, και του βόρειου τμήματος του μπλοκ, που επικεντρώνεται περισσότερο στην επιβολή των υφιστάμενων κανόνων για το άσυλο, οι οποίοι απαιτούν από τους ανθρώπους να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην ευρωπαϊκή χώρα εισόδου τους.

Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι η διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας θα είχε διευθετηθεί εγκαίρως ενόψει της μεγάλης συζήτησης για το Μεταναστευτικό, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, την Πέμπτη.

Αλλά, σε μια ένδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να είναι παγωμένες, δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη πρόβλεψη για διμερή συνάντηση μεταξύ της Μελόνι και του Μακρόν, επεσήμαναν διπλωμάτες.

Εξάλλου, οι ιταλοί δημοσιογράφοι που εδρεύουν στις Βρυξέλλες δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ότι η ιταλίδα πρωθυπουργός θα προέβαινε σε δήλωση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, πόσο μάλλον ότι θα χρησιμοποιούσε αυτή τη δήλωση για να επιπλήξει τη Γαλλία.

Μετά την αντιπαράθεση των δύο χωρών τον Νοέμβριο, ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν έτοιμοι να αναγνωρίσουν ότι το Παρίσι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά αυτή τη φορά η Μελόνι μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την ένταση.

Ορισμένοι διπλωμάτες τόνισαν μετά τις δηλώσεις της ότι φάνηκε υπερβολικά πρόθυμη να τραβήξει την προσοχή, υποδηλώνοντας ότι το Παρίσι δεν επεδίωκε να σνομπάρει κανέναν με την πρόσκληση του Ζελένσκι.

Ο Μακρόν, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να απαντήσει απευθείας στη Μελόνι. Υποστήριξε όμως ότι η Γαλλία και η Γερμανία «έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο εδώ και οκτώ χρόνια σε αυτό το θέμα», δεδομένου ότι οι δύο χώρες συνέβαλαν στη μεσολάβηση για την επίτευξη μιας  ατελέσφορης, πλέον, ειρηνευτικής συμφωνίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ακόμη και αν η Μελόνι δεν ήθελε να εμπλακεί στο γαλλογερμανικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι είχε άλλη άποψη: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δύο χωρών, όχι για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», δήλωσε στα ΜΜΕ. «Δεν έχουμε ενημερωθεί και αυτό δεν μας προσβάλλει. Μας εκπλήσσει».

Αν η Ιταλία είχε κάνει το ίδιο, προσέθεσε, «αυτή η κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί ότι είναι κυρίαρχη και αντιευρωπαϊκή. Θα μας περνούσαν από δικαστήριο».

Πάντως, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων την Πέμπτη, ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια συνάντηση στη Ρώμη τον Μάρτιο, για να συζητήσουν «οικονομικά» θέματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...