945
Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες στην τελευταία για το 2020 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης | ΙΝΤΙΜΕnews

Δεν κάνει πίσω ο Μητσοτάκης για το Σώμα φύλαξης των ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 12:35
Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες στην τελευταία για το 2020 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δεν κάνει πίσω ο Μητσοτάκης για το Σώμα φύλαξης των ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 12:35

Παρά τις ενστάσεις (εδώ) των Πρυτάνεων για το νέο Σώμα φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε κατά την εισήγησή του στο τελευταίο για το 2020, υπουργικό συμβούλιο, ότι η ίδρυσή του θα προχωρήσει και τα Ιδρύματα θα προστατευτούν από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος.

Πρόκειται, είπε, για συνολική παρέμβαση που έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα, και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος.

113 νομοσχέδια το 2020

Αναφερόμενος συνολικά στο έργο της κυβέρνησης τη χρονιά που φεύγει, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του ταραγμένου -όπως το χαρακτήρισε- 2020, «ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων».

Ολα, υπογράμμισε, κατατείνουν σε ένα στόχο: από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Εθνικό στοίχημα ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Ως προς το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για  «μεγάλο εθνικό στοίχημα» των επόμενων μηνών.

Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Ελληνα, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική αναφορά του .

Επανέλαβε δε ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer και την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί.

Ηδη, τόνισε, υπάρχει ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου, καθώς και μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, τη σύσταση της οποίας επικύρωσε την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο, ενώ πρόεδρός της θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα υπουργεία, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Πράξη η προεκλογική δέσμευση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε αυτή του υπουργείου Παιδείας για την  καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, που όπως υπενθύμισε, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως είπε, η ελάχιστη βάση εισαγωγής εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ.

Αυτοτελείς οντότητες τα Μουσεία

Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του.

Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ετοιμο και κοστολογημένο το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής  – ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους πόρους αφενός του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι δράσεις του, διευκρίνισε, κατανέμονται ανά υπουργείο και αποκρυσταλλώνονται με τη μορφή πολύ συγκεκριμένων μέτρων. Το κάθε ένα από αυτά έχει κοστολογηθεί, το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται.

»Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

»Ειδική μνεία θέλω να κάνω επίσης στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης. Σε αυτήν θα συντείνει μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο μόλις ψηφίσαμε, μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλους, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την προσφορά στο επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σήμερα στην πατρίδα μας.

»Και βέβαια, ειδικός στόχος για το 2021 είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

»Ολα αυτά αποτελούν μερικούς μόνο στόχους που περιγράφονται στις 73 σελίδες του ενοποιημένου σχεδίου μας, σήμερα τους εξετάζουμε, αύριο πιάνουμε δουλειά και τους κάνουμε πράξη», κατέληξε στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...