«Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα που του υπέβαλαν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, για το αν η Αθήνα φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο σε περίπτωση που πλησιάσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή το τουρκικό ερευνητικό «Οruc Reis».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφθασε λίγο πιο πάνω από τα 12 ναυτικά μίλια από τη νήσο Στρογγύλη και 14 ΝΜ νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Το «Oruc Reis» συνεχίζει τον πλου του 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του, «Ataman» και «Cengiz Han», και σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένεται να περάσει κάτω από τα 12 ναυτικά μίλια – πάντα υπό τη στενή επιτήρηση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού μας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε εξάλλου και την πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν με τη μονομερή επέκταση της τουρκικής ζώνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξης της Τουρκίας να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση.
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε προδήλως παράνομη την ενέργεια της Αγκυρας, που συνοδευόταν μάλιστα και με «επίσημο» χάρτη (δείτε τον κάτω).
«Η Αγκυρα, με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της.
»Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία.
»Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια.
»Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
»Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Οπως επεσήμανε, «η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δηλαδή το FIR Αθηνών», ενώ η Ελλάδα –πρόσθεσε– «μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε τέλος και στην κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους 26 χιλιομέτρων, στον Εβρο και την ενίσχυση παλαιότερων τμημάτων του ήδη υφιστάμενου, μήκους 10 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η δημιουργία του νέου φράχτη συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
Ταυτόχρονα, πέραν του βασικού αμυντικού και αποτρεπτικού του χαρακτήρα του, ο φράχτης αυτός συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, καθώς θα λειτουργήσει και ως σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο, με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Εβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Επιπρόσθετα, κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Εβρο 400 νέοι μόνιμοι συνοροφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα.
Συνολικά, σε έναν χρόνο, τόνισε, 1.680 συνοροφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News