Δεν ήταν έκπληξη, το ξέραμε από τον περασμένο Οκτώβριο. Ομως σε κάθε περίπτωση, η επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ, στην προεδρία της Κίνας, την Παρασκευή, είναι γεγονός ιστορικής σημασίας. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην κομμουνιστική Κίνα, να επανεκλέγεται ένας ηγέτης για τρίτη συναπτή θητεία —φυσικά ο 69χρονος Σι, στην ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο επανεξελέγη ομόφωνα, λες και μπορούσε κάποιος βουλευτής να κάνει αλλιώς: 2.952 ψήφισαν υπέρ του προέδρου, κανείς κατά ή λευκό.
Και τώρα αναμετράται με τον θρύλο του Μάο Τσετούνγκ. O Σι Τζινπίνγκ εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Κίνας τον Μάρτιο του 2013. Οταν θα ολοκληρώσει τη νέα θητεία του, το 2028, θα έχει παραμείνει στο τιμόνι της κινεζικής υπερδύναμης 15 χρόνια. Θα είναι μια κρίσιμη πενταετία, η οποία ξεκινά εν μέσω ρωσο-ουκρανικού πολέμου και με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο πιο δύσκολο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.
Ο Σι Τζινπίνγκ είχε εξασφαλίσει ήδη από τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας —το μόνο που υπάρχει σε αυτήν την κατ’ όνομα δημοκρατία— καθώς και στην περιβόητη Στρατιωτική Επιτροπή: αυτά είνα τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στην Κίνα, η προεδρία έπεται.
Για αρκετούς αναλυτές, η εξέλιξη πιστοποιεί πως ο Σι είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ
Όπως παρατήρησε ο Guardian, η τελετή ορκωμοσίας του Σι Τζινπίνγκ ήταν προσεκτικά «χορογραφημένη» και φυσικά μεταδόθηκε ζωντανά από τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα σε όλη την κινεζική επικράτεια. Ο Σι ύψωσε τη δεξιά γροθιά του και με το αριστερό του χέρι άγγιξε το δερμάτινο κόκκινο βιβλίο του κινεζικού Συντάγματος. Ορκίστηκε να χτίσει «μια δυνατή, δημοκρατική, πολιτισμένη, αρμονική και σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα».
Το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.
Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.
Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο Σι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News