Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επικεφαλής κόμματος, της Πλεύσης Ελευθερίας. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής σε μια δύσκολη περίοδο της χώρας και το δείγμα γραφής της θα την κυνηγάει – επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφορά που περιγράφεται ως αυταρχική ενώ κάποιοι τρόποι της ταιριάζουν σε όρους που προσιδιάζουν στο πολιτικό κιτς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την περίφημη Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας φιλόσοφος που πήγαινε στη Βουλή με σανδάλια; Ή τις ρεβεράντζες με τον Καμμένο; Ή το σόου στην πλατεία Συντάγματος, όταν προσπάθησε να κάνει πολιτική μέσω ενός αυτόχειρα; Ή την απεγνωσμένη προσπάθειά της, το καλοκαίρι του 2015, με καθυστερήσεις, να μην προλάβει εγκαίρως η Βουλή να ψηφίσει το Τρίτο Μνημόνιο;
Τις συμπεριφορές αυτές αναπόφευκτα ανακαλεί η αδιανόητη συμπεριφορά της συγκεκριμένης βουλευτού στη Βουλή, στις 5 Δεκεμβρίου: η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέβαλε συναδέλφους της, αποκαλώντας έναν εξ αυτών «γυμνοσάλιαγκα», αλλά κυρίως μεθόδευσε διασάλευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επιτιθέμενη με ανοίκειο τρόπο ακόμα και κατά του Προέδρου, Κωνσταντίνου Τασούλα, χρεώνοντάς του ευθύνη επειδή στην υπηρεσία ασφάλειας του κοινοβουλίου εργαζόταν ο αστυνομικός που έχει προφυλακιστεί, έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες για κακοποιητική συμπεριφορά κατά μελών της οικογενείας του. Η βουλευτής, ηθικολογικώ τω τρόπω, επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι κάλυπτε τον αστυνομικό.
Και ο μεν Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήρθε στη Βουλή αρχές του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πάντως ότι θεωρεί αδιανόητο να γνώριζε η τότε διοίκηση και ο τότε φρούραρχος τις πράξεις του αστυνομικού. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, φροντίζοντας να πει ότι αυτό δεν αποτελεί κατηγορία κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, διότι δεν μπορούσε να ξέρει, σημείωσε τα εξής:
«Ο συγκεκριμένος αιτήθηκε να έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019, ήρθε τον Μάρτιο 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του τότε φρουράρχου. Σημαίνει ότι έφταιγε για κάτι; Όχι. Πριν από αυτόν υπήρχε ένας άλλος φρούραρχος που είχε τοποθετήσει η κυρία Κωνσταντοπουλου. Ο συγκεκριμένος είχε επιλέξει τον κατηγορούμενο αστυνομικό για οδηγό του. […] Αν ψάχνετε για συστάσεις το πιο πιθανό είναι ότι ο ένας φρούραρχος είπε στον άλλον να τον τοποθετήσει στη Βουλή γιατί τον είχε οδηγό και θεωρούσε ότι είναι καλό παιδί. Όμως, αν υιοθετούσαμε την λογική της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα έπρεπε να την κατηγορούμε γιατί ο δικός της φρούραρχος εισηγήθηκε την τοποθέτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου αστυνομικού. Αυτός όμως είναι ο λαϊκισμός. Η ΝΔ και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν κάλυψε κανέναν και εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου φεύγοντας από εδώ να πάρετε τον φρούραρχό σας τηλέφωνο να σας πει για τον αστυνομικό».
Γιατί ήταν εκνευρισμένη
Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά ταραξία που επέδειξε, ακόμα μια φορά στη Βουλή, η συγκεκριμένη βουλευτής. Ωστόσο, ίσως υπάρχει εξήγηση, γιατί δεν κατάφερε να δείξει έναν κάποιο πολιτικό πολιτισμό, συγκρατώντας τα νεύρα της. Πιθανόν να ήταν εκνευρισμένη επειδή, έπειτα από εισαγγελικό αίτημα, ήρθη η κοινοβουλευτική ασυλία της και θα δικαστεί για σοβαρά αδικήματα;
Στις 5 Δεκεμβρίου, η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε με 225 ψήφους υπέρ, 57 κατά και ένα «παρών» την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Την παραπομπή της σε δίκη ζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, με έγγραφο που απευθύνει αρμοδίως στις 13/9/2024, για τις φερόμενες εκ μέρους της αξιόποινες πράξεις της σοβαρής διατάραξης δικαστικών συνεδριάσεων κατ’ εξακολούθηση (παράβαση άρθρων 98 παρ. 1, 168Α ΠΚ) και της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (παράβαση άρθρου 167Α ΠΚ), κατά το χρονικό διάστημα από 2/2/2024 έως 16/5/2024, υπό την ιδιότητά της ως συνηγόρου υπεράσπισης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Η ίδια είπε στη Βουλή ότι διώκεται για την κοινωνική της δράση, την κοινωνική δικηγορία που ασκεί και για την ακτιβιστική της δράση «στην πλευρά των κοινωνικών κινημάτων και του δικαίου, απέναντι στην αδυσώπητη εξουσία». Και πρόσθεσε ότι πρόκειται «για πολιτική δίωξη σε βάρος της και απόπειρα τρομοκράτησης και ανάσχεσής της από τα δικηγορικά της καθήκοντα». Επίσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματός της, Ελένη Καραγεωργοπούλου, είπε ότι είναι αβάσιμες κατηγορίες, προϊόν μιας γνώριμης τακτικής και μεθόδου «που στοχεύει στην κάμψη της κοινωνικής της δράσης και επιρροής».
Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας
Εχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε την περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται η βουλευτίνα και τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας γι’ αυτά:
Άρθρο 98 παρ. 1: «Αν περισσότερες από μία πράξεις του ίδιου προσώπου συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, το δικαστήριο μπορεί, αντί να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 94 παρ. 1, να επιβάλει μία και μόνο ποινή· για την επιμέτρησή της το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το όλο περιεχόμενο των μερικότερων πράξεων.»
Άρθρο 168Α: «Όποιος εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις δικαστηρίου ή δικαστικού συμβουλίου τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.»
Άρθρο 167Α: Όποιος […] επιχειρεί με αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή με απειλή να επιβάλει σε δικαστικό λειτουργό, διαιτητή ή ένορκο την ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά του ή την παράλειψη νόμιμης πράξης ή την ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένου διαδίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
Τι συνέβη στο δικαστήριο
Με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας της κατηγορουμένης, παραθέτουμε το ρεπορτάζ ενός τοπικού Μέσου. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα taxydromos.gr (10 Μαΐου 2024), στο πλαίσιο της εκδίκασης υπόθεσης στην οποία η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρίστατο ως συνήγορος κατηγορουμένων, «η κυρία Κωνσταντοπούλου και ενώ η πρόεδρος της έδρας αποχωρούσε από την αίθουσα μπήκε μπροστά της, με αποτέλεσμα να σταθεί εμπόδιο στην έξοδό της, ενώ της ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την εντολή που εκείνη είχε δώσει. Χρειάστηκε η παρέμβαση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι συνόδευσαν την πρόεδρο στο γραφείο της.
»Λίγη ώρα αργότερα, συνέβη το ίδιο και με την εισαγγελέα: αφού επέστρεφε στο γραφείο της η κυρία Κωνσταντοπούλου μπήκε μπροστά της μη επιτρέποντάς τη διέλευσή της. Αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο άνοιγαν… διάδρομο στην εισαγγελέα προσπαθώντας να απομακρύνουν την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία τους φώναζε “μην με ακουμπάτε, αυτό που κάνετε είναι παράνομο”».
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, πάντως, δεν μένει μόνο στα περιστατικά της συγκεκριμένης ημέρας αλλά τα επεκτείνει για το διάστημα 2/2/2024 έως 16/5/2024.
Ηθικόν επιμύθιον
Κανένας πολίτης στη δημοκρατία δεν μπορεί να μην έχει συνείδηση των ορίων του. Ας το κατανοήσει και η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News