Οταν έμαθε ότι ένα ιστιοφόρο με 95 μετανάστες τσακίστηκε στα βράχια στο Διακόφτι Κυθήρων, ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης πήρε το γερανοφόρο όχημά του και έσπευσε να βοηθήσει όπως μπορούσε στην επιχείρηση διάσωσης.
«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται», περιέγραψε ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ. «Ηταν ανθρωπίνως αδύνατο να επιβιώσει κάποιος από τους 95 ανθρώπους, εάν δεν είχαμε παρέμβει εκείνη τη στιγμή. Φέραμε ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Εμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια».
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης, έσπευσε να τον συγχαρεί προσωπικά: Οι Ελληνες, τόνισε, θα συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές τις οποίες εκθέτουν σε κίνδυνο αδίστακτα κυκλώματα διακινητών.
Τρεις εβδομάδες μετά το ναυάγιο των Κυθήρων, ο Guardian γράφει για τον Ελληνα που «δεν βλέπει τον εαυτό του σαν ήρωα».
«Οταν ήρθε η είδηση για το ναυάγιο έκανε ό,τι θα έκανε ο καθένας. Ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας χρησιμοποίησε έναν γερανό του ακριβώς στο σημείο του γκρεμού και διέσωσε έναν-έναν 80 αφγανούς μετανάστες που πάλευαν για τη ζωή τους κάτω από την επιφάνεια του νερού», ξεκινά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Τη Δευτέρα, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί, ο 66χρονος τιμήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο απόηχος των τραγικών και συγκλονιστικών γεγονότων εκείνης της νύχτας δεν έχει σβήσει ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του τηλεφώνησε προσωπικά προκειμένου να τον ευχαριστήσει, αναφέρει ο Guardian πριν περάσει στην περιγραφή του Πρωτοψάλτη για εκείνη τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου:
«Αυτό που είδαμε εκείνη τη νύχτα ήταν κόλαση, απόλυτα φρικιαστικό, κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα δω. Η θάλασσα λυσσομανούσε, ο άνεμος λυσσομανούσε, τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω σ’ εκείνη τη σπηλιά, να προσπαθούν να κρατηθούν, να προσπαθούν να μπουν κάπως στην τσάντα, μερικές φορές δύο μαζί αλλά κυρίως ένας τη φορά, για να τους ανεβάσει ο γερανός στην κορυφή».
«Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος -και πρέπει να ήμασταν εκεί περίπου 100 άτομα- δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά (…) κανείς δεν μας ανάγκασε να βοηθήσουμε. Ολα αυτά που λένε ότι οι Έλληνες αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στη θάλασσα με εξοργίζει, γιατί δεν είναι αλήθεια», υπογραμμίζει, καθώς σε δημοσιεύματα του ξένου -και όχι μόνο- Τύπου (συμπεριλαμβανομένου του Guardian) αναπαράγονται oι (εκ Τουρκίας εκπορευόμενες) κατηγορίες για τους «κακούς Ελληνες» που «πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο».
Ο Πρωτοψάλτης δεν δέχεται όμως ούτε τον χαρακτηρισμό «ήρωας» για τη συνδρομή του στη διάσωση των 80 επιβαινοντων στο δουλεμπορικό που είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Ιταλία.
«Ολα αυτά που λένε για ηρωισμούς είναι υπερβολικά. Αυτό που κάναμε ήταν απλά ανθρώπινο. Στα Κύθηρα πάντα βοηθάμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Από την Αμερική και την Αργεντινή μέχρι την Νότια Αφρική και την Αυστραλία, υπάρχουν Κυθηριώτες. Ολοι μας έχουμε ζήσει την εμπειρία της μετανάστευσης. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλά εμείς δεν θα αφήναμε ποτέ ανθρώπους να πνιγούν», ξεκαθαρίζει.
Σε μια χώρα που είδε τεράστιους αριθμούς προσφύγων να καταφθάνουν στην κορύφωση του εμφυλίου τη Συρία και αρχικά τους υποδέχθηκε με αξιοθαύμαστη συμπόνοια, η συζήτηση περί pushbacks είτε αγνοείται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα είτε πολιτικοποιείται από μία αντιπολίτευση απελπισμένη να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, σχολιάζει ο Guardian.
Για τον Πρωτοψάλτη όμως, προσθέτει, η πολιτική δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη διάσωση, παρ’ όλο που δεν διστάζει να δηλώσει να είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης.
«Υπήρχαν άνθρωποι σε κίνδυνο, κινδύνευε η ζωή τους και η σκέψη όλων ήταν πώς θα σωθούν», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει:
«Η αλήθεια είναι ότι πολιτισμένοι άνθρωποι θέλουν να συμπεριφέρονται με πολιτισμένο τρόπο. Ηταν μόλις που είχα επιστρέψει σπίτι, που συνέβη αυτό, ενώ μας κατηγορούν ότι κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα. Εδώ είμαστε λοιπον, μία ομάδα ανθρώπων σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, που έσωσε 80 ψυχές μέσα στη νύχτα, γιατί ήταν το σωστό»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News