818
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο βήμα της Βουλής σε παλαιότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας - Την Τετάρτη έρχεται η πρώτη τους κοινοβουλευτική σύγκρουση μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος | ΙΝΤΙΜΕnews

«Δεν αρχίσατε καλά» λέει η κυβέρνηση στον Ανδρουλάκη για το «όχι» στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 09:45
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο βήμα της Βουλής σε παλαιότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας - Την Τετάρτη έρχεται η πρώτη τους κοινοβουλευτική σύγκρουση μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Δεν αρχίσατε καλά» λέει η κυβέρνηση στον Ανδρουλάκη για το «όχι» στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 09:45

Ελλείψει φυσικού αρχηγού (εντός και εκτός Βουλής) στον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ και δέκα ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με τον «αναβαπτισμένο» πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη εν είδει αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (έστω και δημοσκοπικά), η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο είχε λάβει ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, προτού καν αρχίσει την Τετάρτη, καθώς για πολλούς θα αποτελούσε την πρώτη σύγκρουση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο νέο δίπολο (από το παρελθόν) που τείνει να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Πρόσωπο στην ηγεσία τους δεν άλλαξαν, μένει να δούμε αν θα αλλάξουν πολιτικές, είχε σχολιάσει προ ημερών στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και μετά τα όσα έγιναν στην ψηφοφορία της Τρίτης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο τα πριμ στους δημοσίους υπάλληλους και την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Κοινή διαπίστωση στην κυβέρνηση είναι ότι τα πράγματα όσον αφορά την εξεύρεση κοινού τόπου (συναίνεση), έστω και στα απλά, δεν άρχισαν καλά…

Ενδεικτικό το νέο σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη στάση στείρας άρνησης που επέλεξε να τηρήσει ξανά (μετά τη μεταρρύθμιση για τα ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο) το ΠΑΣΟΚ:

«Στη χθεσινή (της Τρίτης) ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ και την καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ, παρά την “αλλαγή σελίδας”, επέλεξε να επιστρέψει στον δρόμο της άρνησης, ακόμα και για ρυθμίσεις αυτονόητες», παρατήρησε ο Παύλος Μαρινάκης, για να προσθέσει στο ίδιο ύφος:

«Η πολιτική είναι πολιτικές και όχι συνθήματα. Ολοι κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες για τις πράξεις και όχι για τα λόγια μας. Μάλλον, ο προσφάτως επανεκλεγείς κ. Ανδρουλάκης δεν θεωρεί χρήσιμη τη μείωση των προθεσμιών που θα κάνουν γρηγορότερες τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την ταχύτητα στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών μέσω της διαλειτουργικότητας, την ενίσχυση με προσωπικό απομακρυσμένων, νησιωτικών και ορεινών περιοχών, την αυξημένη μοριοδότηση για τις περιοχές αυτές και την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας με αναπηρία».

«Ισως θεωρεί πιο σημαντικό το να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο για να επικρίνει αργότερα την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις προσλήψεις. Μια τέτοια προσχηματική άρνηση αποτελεί –δυστυχώς– προσφιλή τακτική του ΠΑΣΟΚ, όπως είχαμε δει και στα νομοσχέδια για την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα ή για την επιστολική ψήφο», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Μόνη μας ευχή, αυτό το πρώτο δείγμα της ανανεωμένης θητείας του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να μην είναι προάγγελος μιας δεύτερης θητείας της οποίας ο τίτλος θα είναι “στο ίδιο έργο θεατές”», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης με το βλέμμα στην πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος.

«Δεν αρχίσατε καλά»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση την Τρίτη στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος απευθυνόμενος στον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «δεν αρχίσατε καλά, γιατί δεν ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που έχει θετικά στοιχεία».

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, “παρών” ψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Η συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση την Τετάρτη στη Βουλή άρχισε στις 11 το πρωί και διεξάγεται με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) με δύο κύκλους τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του κ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός  προέβη σε μία ενημέρωση επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τα καλά της (τα λιγότερα καμένα στρέμματα παρά τις περισσότερες φωτιές σε σχέση με πέρυσι) και τα κακά της (τις μεγάλες φωτιές στην Αττική τον περασμένο Αύγουστο και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας προ εβδομάδων που ξέφυγαν εκτός ελέγχου και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες).

Οπως είναι επόμενο, βέβαια, η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας

Προτάσεις για τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ «για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» στις 14 Αυγούστου, και ο ΣΥΡΙΖΑ «για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» στις 7 Οκτωβρίου 2024.

Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί εν τω μεταξύ η πρώτη θεσμική συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρωθυπουργό, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε τηλεφωνικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος.

«Να δούμε αν άλλαξε κάτι ή αν είναι ο ίδιος Ανδρουλάκης», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταλογίσει στο ΠΑΣΟΚ επαμφοτερίζουσα στάση σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οπότε, η πρώτη του κοινοβουλευτική σύγκρουση με τον αναβαπτισμένο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (και εν δυνάμει της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...