511
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: μήλον της έριδος η αλληλογραφία της με τον CEO της Pfizer | REUTERS/Kacper Pempel

Delete-gate: Τριβές για τα sms της Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 09:34
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: μήλον της έριδος η αλληλογραφία της με τον CEO της Pfizer
|REUTERS/Kacper Pempel

Delete-gate: Τριβές για τα sms της Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 09:34

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας -και μάλιστα στην κορύφωσή της, όταν οι θάνατοι παγκοσμίως άγγιζαν εξωφρενικά νούμερα και γινόταν πολύς λόγος για την συνεισφορά των εμβολίων-  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουλά. Το γεγονός πυροδότησε μια διαμάχη μεταξύ αυτής και του εσωτερικού επόπτη της ΕΕ.

Οταν ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δέχεται και ερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση κατά θεσμικών Οργάνων ή Οργανισμών, ζήτησε από την Κομισιόν να του γνωστοποιήσει τα μηνύματα αυτά, εκείνη απάντησε ότι δεν τα είχε. Το περιστατικό πήρε διαστάσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε ότι «ούτε μπορεί ούτε χρειάζεται να ψάχνει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της».

Ο επόπτης συνέχισε να υποστηρίζει σθεναρά ότι τα μηνύματα  που αφορούν τις πολιτικές και τις αποφάσεις της ΕΕ «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφα που υπόκεινται στους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ», αλλά λάμβανε πάντα την ίδια απάντηση. Τότε η διαμεσολαβήτρια, Εμιλι Ο’ Ράιλι, κατηγόρησε την πρόεδρο της Κομισιόν για κακοδιοίκηση.

Η υπόθεση αυτή, γνωστή και ως Delete-gate (σσ: delete σημαίνει σβήνω) είχε, στην πραγματικότητα, ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 όταν οι New York Times έγραψαν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανταλλάξει μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σφυρηλατώντας μια σχέση που «ξεκλείδωσε προσοδοφόρες συμφωνίες για σωτήρια εμβόλια κατά του κορονοϊού».

Λίγο αργότερα, η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα ενός δημοσιογράφου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την ανταλλαγή μηνυμάτων, οδηγώντας τον στο να ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Η αρχική αναφορά του Οργάνου αποκάλυψε ότι η Επιτροπή δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να βρει τα μηνύματα, έτσι δόθηκε άμεση εντολή από τον εσωτερικό επόπτη στους αξιωματούχους να τα αναζητήσουν.

Σε μια προκλητική απάντηση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η Επιτροπή είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει τα μηνύματα επειδή τέτοια μικρής διάρκειας, δεν φυλάσσονται. «Λόγω της εφήμερης φύσης τους, τα γραπτά μηνύματα και τα άμεσα μηνύματα γενικά, δεν περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές, τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις της επιτροπής, δεν φυλάσσονται και δεν βρίσκονται καν στην κατοχή του θεσμικού Οργάνου».

«Η Κομισιόν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ανώτατα στελέχη για μηνύματα που αντιστοιχούν στο αίτημα για πρόσβαση σε αλληλογραφία δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα», έλεγε η απάντηση που ήρθε δια στόματος Βιέρα Γιούροβα, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.

Η Διαμεσολαβήτρια περιέγραψε την απάντηση ως «προβληματική σε πολλά σημεία».

Τότε, η βελγίδα ευρωβουλευτής Κάθλιν βαν Μπρεμπτ που προεδρεύει της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19, χαρακτήρισε την απάντηση της Επιτροπής ως απαράδεκτη. «Η παντελής έλλειψη διαφάνειας ωφελεί την βιομηχανία (εμβολίων), όχι τους ευρωπαίους πολίτες», είχε πει.

Το 2018, η Ο’ Ράιλι είχε επιπλήξει ξανά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επειδή δεν έκανε τίποτα, όταν έμαθε πως ένας προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πορτογάλος Μανουέλ Μπαρόζο, άρχισε συνεργασία με την Goldman Sachs. «Η νέα δουλειά του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προκάλεσε σοβαρή δημόσια ανησυχία και η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε ερευνήσει εάν παραβίαζε το νομικό καθήκον του να ενεργεί με ”ακεραιότητα και διακριτικότητα” μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του», είχε τονίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...