856
|

Στα όρια το Νοσοκομείο Σάμου: «Κατέρρευσε λόγω υπερεφημεριών» η παιδίατρος – παραιτήθηκε η διοικήτρια

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 09:47

Στα όρια το Νοσοκομείο Σάμου: «Κατέρρευσε λόγω υπερεφημεριών» η παιδίατρος – παραιτήθηκε η διοικήτρια

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 09:47

Η παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Σάμου ήρθε να συμπληρώσει την αλυσίδα αποχωρήσεων από το νοσηλευτικό ίδρυμα που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καταρρέει λόγω υποστελέχωσης.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις δύο αναισθησιολόγων που τελικά ανακλήθηκαν, ενώ παραιτήθηκαν και δύο παιδίατροι (οι οποίοι δεν κάλυπταν μόνιμες θέσεις), με αποτέλεσμα όπως τουλάχιστον αναφέρει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, «η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών, (να) νοσηλεύεται με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών».

Συγγενικά της πρόσωπα κατήγγειλαν πως «έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε». Πηγές του νοσοκομείου διεκρίνισαν με τη σειρά τους ότι εξαιτίας της παραίτησης που υπέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες η έτερη μόνιμη συνάδελφός της, η παιδίατρος πραγματοποίησε έξι ενεργές εφημερίες και για αρκετές ημέρες βρισκόταν σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή εφημέρευε από το σπίτι χωρίς να χρειάζεται πάντοτε να έχει φυσική παρουσία στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου καθίσταται ολοένα και χειρότερη:

«Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό», ωστόσο «κανένας υπεύθυνος δεν έχει κινητοποιηθεί», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο νοσοκομείο Σάμου -όπως λένε- το γεγονός ότι η Παιδιατρική λειτουργεί χωρίς μόνιμη παιδίατρο αλλά με μια παιδίατρο με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ως τις 31 Αυγούστου και μια ειδικευόμενη μετακινημένη από νοσοκομείο Αθηνών έως 22 Αυγούστου (κατά πληροφορίες στις 24 Αυγούστου θα έρθει άλλη ειδικευόμενη παιδίατρος από Νοσοκομείο της Αθήνας και στις 26 Αυγούστου από τη Μυτιλήνη).

Αντίστοιχα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με μετακινημένους ιατρούς από άλλες περιοχές αφού οι μόνιμοι ιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει εδώ και 25 χρόνια χωρίς τους προβλεπόμενους ιατρούς του. Λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς που είναι μετακινημένοι από τα χωριά, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Φάμπιο Τζαρντίνα, χρειάζεται να προκηρυχθούν τέσσερις μόνιμες θέσεις ιατρών για το συγκεκριμένο τμήμα, δύο για το τμήμα αναισθησιολογίας, δύο για την παθολογική κλινική και τρεις για τη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ογκολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος είναι οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο

»Το Νοσοκομείο Σάμου με αυτούς τους ρυθμούς κλείνει. Επιτέλους, αν σας ενδιαφέρει κάντε κάτι άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας Αφροδίτης Αγγέλη, γνωστοποιώντας ότι εντός της εβδομάδας θα οριστεί προσωρινή διοίκηση.

Προβλήματα υπάρχουν, αλλά η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, απαντά ο κ. Γεωργιάδης μέσω ανάρτησής του στο Χ (δείτε τη επάνω) και αφού ενημερώνει ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σάμο για να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία ως προς τη στελέχωση και στήριξη εν γένει του νοσοκομείου:

Στο ΓΝ Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές.

Απο τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θεσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού.

Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού.
Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08.

Αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, για την οποία γίνεται λόγος, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν:

1. 1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο
2. 1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι)
3. 1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν». Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8.

Επίσης, κάνει 7 εφημερίες/μήνα στην Παιδιατρική Κλινική 1 Γενική Ιατρός από το ΠΙ Βαθέος υπό την επίβλεψη παιδιάτρου.

Επισημαίνεται ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι 3 κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.

Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη, επιμένει ο υπουργός Υγείας, καθώς όπως αναφέρει, πέρα από τις προκηρύξεις θέσεων, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%.

Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

«Ολα αυτά -καταλήγει- δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία και με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτρη συμμετοχή».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...