980
Ο πρόεδρΟ Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, | AP Photo/Mark Schiefelbein

Δεξίωση 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο: O Mπάιντεν δήλωσε ξανά «Μπαϊντενόπουλος» και καλωσόρισε τους ομογενείς στο «σπίτι τους»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 10:38
Ο πρόεδρΟ Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον,
|AP Photo/Mark Schiefelbein

Δεξίωση 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο: O Mπάιντεν δήλωσε ξανά «Μπαϊντενόπουλος» και καλωσόρισε τους ομογενείς στο «σπίτι τους»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 10:38

Παρουσία γνωστών Ελληνοαμερικανών και φίλων της Ελλάδας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και καλλιτεχνικό χώρο, πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο η καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να μιλά με θέρμη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις  και να θυμίζει ξανά πώς οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα του χάρισαν το «ελληνικό» του επώνυμο, «Μπαϊντενόπουλος»,

Στη διακήρυξή του για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στον αλληλοσεβασμό και την κοινή τους πίστη στο ανώτατο ιδανικό της Δημοκρατίας,  για να υπογραμμίσει πως η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ.

Αναλυτικά όσα είπε στην ομιλία του:

«Σήμερα, η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ – σε μεγάλο βαθμό λόγω του θάρρους και του χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Από την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την προσπάθεια να κάνουμε το Εθνος μας πιο ελεύθερο και δίκαιο, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ωθήσει τη χώρα μας προς τα εμπρός, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας που φούντωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, είχα την τύχη να δω αυτή την καρδιά, την ελπίδα και τη δέσμευση από κοντά και άντλησα έμπνευση από Ελληνοαμερικανούς φίλους, οικογένειες, ηγέτες και πολιτικούς μέντορες».

Σε αυτό το σημειο ο Τζο Μπάιντεν, αφού αναζήτησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους τον ελληνοαμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη και την ομογενή υποψήφια κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, αναφέρθηκε αστειευόμενος για μια ακόμα φορά για την ηλικία του, στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας ως Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ και τη συμβολή της Ομογένειας στην πορεία του μέχρι τον Λευκό Οίκο.

«Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως όλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος «Μπαϊντενόπουλος», εξήγησε.

«Σας ευχαριστώ για την εισαγωγή γιατί μας θυμίσατε τις αληθινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωπο από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ανθρώπους από όλη τη χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός.

Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής.

Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε ό λους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό.

Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.

Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.

Ολοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία.

Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο.

Οι πατέρες του αμερικανικού έθνους μελέτησαν τους αρχαίους έλληνες στοχαστές, η επανάστασή μας του 1776 άντλησε έμπνευση από αυτούς. 45 χρόνια αργότερα οι Ελληνες πατριώτες πάλεψαν για τη δική τους ανεξαρτησία. Γι’ αυτό η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για την Αμερική. Οι χώρες μας συνδέονται. Μοιραζόμαστε αξίες, μοιραζόμαστε έμπνευση, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι «όλα είναι δυνατά».

Μιλούσα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με ρώτησε «μπορείς να δώσεις έναν ορισμό της Αμερικής;». Και του είπα το ίδιο που θα του έλεγα αν μου ζητούσε να ορίσω τι είναι Ελλάδα. Και του απάντησα με μία λέξη και το εννοώ ειλικρινά. «Δυνατότητες».

Πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά, αν εμείς ο λαός, ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό. Οι δεσμοί ανάμεσά μας έχουν ρίζες στην ιστορία. Μα είναι ακόμα πιο ζωντανοί σήμερα, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα. Σήμερα κρατάμε αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ. Δεν αρκεί να κληρονομήσουμε τη Δημοκρατία. Πρέπει να γίνουμε οι υπερασπιστές της.

Πρέπει κάθε γενιά να κάνει πρωταθλητισμό. Εμείς πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό. Και αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ.

Γι’ αυτό σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την ελευθερία, σας ευχαριστώ για την δέσμευσή σας που κάνει πραγματικότητα στην εποχή μας τα ιδανικά που όλα αυτά τα χρόνια ενώνουν τις δυο χώρες μας Και είθε οι δυο χώρες μας να ζουν δημοκρατικά.

Γι’ αυτό φίλοι μου, ευτυχισμένη επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...