Αλλη μία γιορτή πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και μάλιστα θρησκευτική. Δεν θα μπορούσε μία από τις αμέτρητες εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου να αποτελέσει στόχο μίας ακόμη τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά της Ευρώπης; Ισως. Γι΄αυτό και κάποιες πόλεις ακύρωσαν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν δεκάδες ή εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες άμαχοι πολίτες. Η Νίκαια είναι μία από αυτές. Αλλωστε ακόμη θρηνεί τους νεκρούς της 14ης Ιουλίου. Η Μασσαλία είναι μία ακόμη πόλη που αποφάσισε να μην δώσει ένα ακόμη κίνητρο σε κάποιον «μοναχικό λύκο» ή σε μία ολόκληρη οργάνωση. Ακύρωσε εορταστικές εκδηλώσεις και επιδείξεις στον αέρα που κάθε χρόνο προσελκύουν πάνω από 100.000 θεατές.
Αλλά πολλές πόλεις αποφάσισαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα εορτασμών που περιλαμβάνει η 15η Αυγούστου παραδοσιακά κάθε χρόνο. Βέβαια τίποτε δεν ήταν παραδοσιακό. Στρατιωτικοί παρατεταγμένοι στους δρόμους των πόλεων, αστυνομικοί αναπτυγμένοι στις παραλίες. Στη γαλλική Τουλόν οι προετοιμασίες για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχαν αρχίσει ήδη από τον Ιούλιο. Μία μέρα πριν τη μεγάλη γιορτή ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επισκέφθηκε την πόλη για να επιβλέψει τις τελευταίες προετοιμασίες. «Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε το ύψιστο επίπεδο ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Εύλογο, καθώς η Γαλλία έχει χτυπηθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο. Ενας θόρυβος που παραπέμπει σε έκρηξη ξυπνά μνήμες στους γάλλους κατοίκους. Γι’ αυτό και από τον θόρυβο κροτίδων που προκλήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Ζουάν-λε-Παν της γαλλικής Ριβιέρας προκλήθηκε ένας γενικευμένος πανικός, ουρλιαχτά και αναποδογυρισμένα τραπέζια. Οι περισσότεροι πίστεψαν για λίγα λεπτά ότι έπεφταν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας. Από το ποδοπάτημα που ακολούθησε τραυματίστηκαν 40 άτομα!
Αλλά και η Ισπανία, η οποία δεν έχει ζήσει τους τελευταίους μήνες ό, τι έχουν περάσει οι Γάλλοι βρίσκεται σε επιφυλακή. Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί και άνδρες της Πολιτοφυλακής αναπτύχθηκαν στις πιο πολυσύχναστες περιοχές όπως την Κόστα Μπράβα και την Κόστα ντελ Σολ. Ακόμη αυστηρότεροι ήταν οι έλεγχοι στην Ιταλία, ιδίως στη Ρώμη. Σε περιοχές της περιφέρειας Λάτιο προγραμματίστηκαν περιπολίες για τρεις ολόκληρες ημέρες ενώ ένα ελικόπτερο θα επέβλεπε από ψηλά τον Τίβερη.
Μα δεν είναι από μόνο του τρομοκρατικό το θέαμα ενός ελικοπτέρου που κάνει περιπολίες πάνω από τα κεφάλια τους; Και δεν προκαλούν πανικό τα οχήματα αστυνομικών ανάμεσα στα φορτηγά με παγωτά ή οι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί ανάμεσα στα γυμνά σώματα με τα μαγιό και λάδι; Τα όπλα των αστυνομικών, όπου κι αν βρίσκονται, πλέον, αποπνέουν το αίσθημα ασφάλειας. «Μετά από αυτά που έχουν συμβεί, αισθανόμαστε πιο χαλαρωμένοι», εξηγούν στα ξένα μέσα οι γονείς που έχουν επισκεφθεί τις παραλίες της Γαλλίας.
Ακόμη και οι περισσότεροι από 30.000 καθολικοί προσκυνητές που από τα ξημερώματα της Δευτέρας έφταναν στη γαλλική Λούρδη από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ανάμεσα σε πάνω από 500 αστυνομικούς, συνέχιζαν ανενόχλητοι. «Αν πιστεύεις στον Θεό δεν χρειάζεσαι αυτού του είδους την προστασία. Αλλά για εμένα προσωπικά ο στρατός είναι καλή προστασία, σε βοηθά να είσαι πιο άνετος», τόνισε μία από τους προσκυνητές, η 68χρονη Κλόρια Μούνοζ Φερνάντεζ από τη Μαδρίτη. Γι’ αυτό και κανένας από τους πιστούς που περίμενε όλο τον χρόνο αυτή την ημέρα για να προσευχηθεί για μία ασθένεια ή μία κακοτυχία δεν διαμαρτυρήθηκε που η λιτανεία έπρεπε να είναι πιο σύντομη, «για λόγους ασφαλείας».
Κάθε αλλαγή που είχε σκοπό την ασφάλεια ήταν ευπρόσδεκτη. Και στη Δουνκέρκη, τροποποιήθηκε η διαδρομή της θρησκευτικής πομπής. Ο σκοπός ήταν να αποφευχθούν οι μεγάλες λεωφόροι και να χρησιμοποιηθούν μόνο στενά σοκάκια. Εκεί δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κανείς επίθεση με ένα τεράστιο φορτηγό σαν κι αυτό που μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οδήγησε στον θάνατο 84 άτομα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News