Είχε κινδυνεύσει αρκετές φορές τρέχοντας σαν τον άνεμο στις πίστες της Φόρμουλα 1. Οι Γερμανοί, που τον λατρεύουν, πίστευαν πως κάποιος φύλακας – άγγελος τον προστάτευε κάθε φορά που ο κορυφαίος πιλότος περνούσε την «κόκκινη γραμμή». Εκείνη την αποφράδα ημέρα, όμως, δεν ήταν δίπλα του.
Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 2013 ο Μίχαελ Σουμάχερ είχε πάει για σκι, τηρώντας τη συνήθεια που απέκτησε όταν αγωνιζόταν για τη Ferrari (σχεδόν σύσσωμη η οικογένεια της Σκουντερία περνούσε ένα δεκαήμερο του χειμώνα στα χιόνια), μαζί με τον -14χρονο τότε- γιο του, Μικ, και μερικούς φίλους. Ηταν ευτυχισμένος. Είχε ολοκληρώσει την καριέρα του (το 2012) σώος και αβλαβής, είχε κατακτήσει όση δόξα και όσα πλούτη μπορούσε να ονειρευτεί και, πλέον, στα 45 του, είχε άφθονο χρόνο να μοιραστεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αλλά αυτή την υπέροχη ζωή που τον περίμενε, δεν ήταν γραφτό να τη ζήσει.
Ολα χάθηκαν σε μια στιγμή, με τρόπο αδιανόητο. Ο άνθρωπος που επιβίωσε στον κόσμο της ιλιγγιώδους ταχύτητας, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι σε μια χαλαρή βόλτα με τα παγοπέδιλα. Εκείνο το πρωινό στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ, στις Γαλλικές Αλπεις, ο γελαστός «Σούμι» χάθηκε για πάντα. Εξακολουθεί να αναπνέει, η καρδιά του συνεχίζει να χτυπά, αλλά… Στο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Σουμάχερ (2021) η σύζυγός του, Κορίνα, με λίγα λόγια είπε πολλά: «Ο Μίχαελ είναι εδώ, όμως είναι διαφορετικός. Μας λείπει κάθε μέρα».
«Θα έδινα τα πάντα για να μιλήσω με τον μπαμπά», εξομολογήθηκε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις (2022) ο γιος του, Μικ, που ακολούθησε τα χνάρια του – αγωνίστηκε και στη Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Haas. Και πριν από μερικές μέρες ο αδελφός του Σουμάχερ, Ραλφ, που μετά την καριέρα του ως οδηγός αγώνων ταχύτητας εργάζεται ως σχολιαστής στη γερμανική τηλεόραση, μίλησε στην Bild: «Μου λείπει εκείνος ο Μίχαελ. Στάθηκε τυχερός πολλές φορές στη ζωή του, αλλά ύστερα συνέβη αυτό το τραγικό ατύχημα. Χάρη στη σύγχρονη ιατρική μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα, όμως τίποτα δεν είναι όπως πριν».
Δέκα χρόνια μετά, κανένας -πέρα από την οικογένεια, τους γιατρούς του και τους ελάχιστους φίλους που επιτρέπεται να τον επισκέπτονται- δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση της υγείας του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή. Αν και σε ποιο βαθμό έχει επαφή με το περιβάλλον, αν μπορεί να κινείται, αν είναι σε θέση να απολαμβάνει κάποιες απλές, καθημερινές χαρές. Ακόμη και για τις συνθήκες του ατυχήματος οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Η κάμερα πάνω στο κράνος που φορούσε ο Σουμάχερ, δεν είχε καταστραφεί, όπως μαρτυρά στην Kolner Stadt-Anzeiger ο δάσκαλος σκι, ο οποίος έφτασε πρώτος στο σημείο. Αλλά ποτέ δεν μάθαμε τι κατέγραψε, ούτε τι απέγινε με το οπτικοακουστικό υλικό.
Δέκα χρόνια γεμάτα μυστήριο γύρω από τον θρύλο της Φόρμουλα 1. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, που βγήκε από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στη βίλα του στη Γενεύη, η Κορίνα κρατά μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα. Οπως εξήγησε στο Netflix, «ο Μίχαελ συνήθιζε να λέει ότι το ιδιωτικό είναι ιδιωτικό. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνεχίσει να απολαμβάνει την ιδιωτικότητά του όσο περισσότερο γίνεται. Πάντα μας προστάτευε ως προς αυτό. Τώρα, τον προστατεύουμε εμείς». Μεγάλο μέρος των θαυμαστών του, όμως, θεωρούν αυτή τη μυστικοπάθεια υπερβολική. Πιστεύουν ότι η αγάπη τους για εκείνον δικαιολογεί το ενδιαφέρον τους για την υγεία του – δεν είναι απλή περιέργεια.
Πολλοί προσπάθησαν να μάθουν για τον Σουμάχερ, όλα αυτά τα χρόνια, με τους πιο απίθανους τρόπους. Ενας δημοσιογράφος υποδύθηκε τον ιερέα, προκειμένου να τον πλησιάσει στο δωμάτιο στο οποίο νοσηλευόταν όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο. Κάποιος,που παρίστανε τον πατέρα του, λίγο έλειψε να τα καταφέρει. Ενας άλλος έκλεψε τον ιατρικό του φάκελο. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου την επόμενη μέρα πέθανε μυστηριωδώς.
♦ Διαβάστε: Οι δύο ζωές του Μίχαελ Σουμάχερ
Είναι εκπληκτικό, το πόσα πολλά fake news έχουν κυκλοφορήσει για τον Σουμάχερ. Το 2015 το γερμανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Die Bunte επικαλέστηκε (δήθεν) μαρτυρίες συγγενών του, για να γράψει ότι ο Μίχαελ κατάφερε να σηκωθεί και να περπατήσει. Ακόμη χειρότερα, τον περασμένο Απρίλιο το Die Aktuelle δημοσίευσε ολόκληρη συνέντευξή του, με τον πομπώδη τίτλο «Μίχαελ Σουμάχερ, η πρώτη συνέντευξη – Παγκόσμιος πάταγος» στο εξώφυλλο. Οπως αποδείχτηκε, στο γερμανικό περιοδικό δεν είχε μιλήσει ο «Σούμι», αλλά… η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Φίλιξ Νταμ, αποκάλυψε στο LTO ότι κάποια στιγμή η Κορίνα και τα παιδιά συζήτησαν μαζί του το ενδεχόμενο να ενημερώσουν τον κόσμο για την κατάσταση της υγείας του Μίχαελ. Δεν το τόλμησαν, επειδή σκέφτηκαν ότι τα media δεν θα αρκούνταν σε αυτή την ανακοίνωση. Επειτα από λίγο καιρό θα ρωτούσαν, ξανά και ξανά, «πώς είναι τώρα;». Και θα κυνηγούσαν με μανία την επόμενη «είδηση».
Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο η Bild αποκάλυψε χθες (28/12) μερικές λεπτομέρειες: δέχεται ιατρική φροντίδα σε ένα δωμάτιο που παλαιότερα χρησιμοποιούσε ως γραφείο και τώρα έχει μετατραπεί σε ιδιωτική κλινική, 24 ώρες το 24ωρο, από 15 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Εγραψε, μάλιστα, ότι ως μέρος της θεραπείας τον βάζουν να κάθεται στη θέση του συνοδηγού μιας Mercedes-AMG, και να ακούει συνομιλίες με τις ομάδες του στα γκραν-πρι της Φόρμουλα 1, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η εγκεφαλική του λειτουργία με γνώριμους ήχους από το παρελθόν. Αλήθεια; Ψέματα; Ποιος ξέρει;
Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μεταδίδει από χθες, 28 Δεκεμβρίου, μια σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων με θέμα τη ζωή του θρυλικού πιλότου μετά το ατύχημα. Τι καινούργιο να μας πει; Αλλωστε, στο καίριο ερώτημα η απάντηση έχει δοθεί -έστω με μισόλογα- και είναι πικρή. Για τον Σουμάχερ, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα κλείνει τα 55, δεν υπάρχει «επιστροφή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News