Ολοι στην πιάτσα γνώριζαν επί χρόνια τον Χρήστο Καλογρίτσα ως μεγάλο-κατασκευαστή και «οδοστρωτήρα» στους διαγωνισμούς του Δημοσίου για τα μεγάλα και μικρά έργα υποδομής που έγιναν στη χώρα. Επίσης, είχε τη θητεία του ως εκδότης της εφημερίδας «Η Πρώτη», αλλά και ως ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO. Με άλλα λόγια, ο Καλογρίτσας ή για άλλους «Κόκκινος Εργολάβος» ή «Καπετάνιος» ήταν ένας παράγοντας του δημοσίου βίου. Μέχρι που αποφάσισε να γίνει και καναλάρχης. Ή, για να είμαστε πιο σωστοί, κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για αυτόν να γίνει καναλάρχης εκ του μηδενός.
Οι διακεκομμένες παρουσίες του Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά εισέφεραν στον δημόσιο διάλογο γαργαλιστικές αποκαλύψεις, καμιά φορά σπαρταριστούς διαλόγους, αλλά και χοντρές αποκαλύψεις για τον ρόλο του Νίκου Παππά, αλλά και άλλων προσώπων του δημοσίου βίου. Τι είπε χοντρικά ο Καλογρίτσας; Οτι, καθ’ υπόδειξιν του Παππά μπήκε στον διαγωνισμό για τις άδειες, ότι μέσω Παππά κατευθύνθηκε στον λιβανέζο κατασκευαστή Σάμερ Χούρι, της CCC, για να του δώσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ που απαιτείτο για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό, ότι ο Παππάς τού είπε ακόμα και πόσα λεφτά να βάλει στον διαγωνισμό για να «χτυπήσει» την άδεια. Και, βεβαίως, ότι μετά την αποτυχία του project και την ακύρωση του διαγωνισμού από το ΣτΕ, τα επίμαχα 3 εκατ. κατευθύνθηκαν για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento, με ιδιοκτήτη-εκδότη τότε τον Ιωάννη Καλογρίτσα, γιο του «Καπετάνιου» και διευθυντή τον σημερινό εκδότη της, Κώστα Βαξεβάνη.
Ιδού 10 πράγματα που μάθαμε από τις καταθέσεις Καλογρίτσα, όσο και αν τα λεχθέντα του ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.
1. Ο Καλογρίτσας συνεννοείται με τον Νίκο Παππά για τη συνάντηση που θα έχει στο Πόρτο Χέλι με τον Σάμερ Χούρι της CCC για να λάβει την επίμαχη εγγυητική των 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, οι δύο τους μιλούν μέσω SMS για να συντονιστούν πριν τη μετάβαση του Καλογρίτσα. Είναι το περίφημο SMS που ξεκινά με την προσφώνηση «Νίκο μου! Καμάρι μου! Και λεβέντη μου!».
2. Η προετοιμασία για το «μπάσιμο» Καλογρίτσα φέρεται να ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2015, όταν καλείται από τον Παππά, για να στηθεί ένας υποστηρικτικός στον ΣΥΡΙΖΑ μηχανισμός ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός καναλιού. Μάλιστα ο Καλογρίτσας αναφέρει ότι η «η ομάδα του Νίκου Παππά», εννοώντας προφανώς τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δούλευε σε δικά του γραφεία, στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο ίδιος έβαλε λεφτά και για το «Κόκκινο», το κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Όταν προκύπτουν προβλήματα με το κεφάλαιο της CCC και αυτό καθυστερεί, ο Καλογρίτσας στέλνει μηνύματα στον Παππά να μιλήσει στον Χούρι, προκειμένου να στείλει τα χρήματα κατά προτεραιότητα «γιατί είναι για την ελληνική κυβέρνηση».
4. Ο Καλογρίτσας σε αρκετές καταθέσεις του περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «αχυράνθρωπο», ο οποίος έβαλε απλώς το όνομά του για να στηθεί το κανάλι, εξυπηρετώντας, επί της ουσίας, τις μεθοδεύσεις του Παππά και του Μαξίμου. Σε μια κατάθεσή του μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι ο πραγματικός μέτοχος ήταν ο ίδιος ο Παππάς και αυτός ο «μπροστινός».
5. Ο «Καπετάνιος», όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι στο εγχείρημα συμμετείχε με έναν τρόπο και ο Αρτέμης Αρτεμίου, γνωστός δικηγόρος από την Κύπρο, με ειδίκευση στις off-shore εταιρείες, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο 2012-2013 – αυτός που είχε πάει με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα, σε ‘κείνο το μυστηριώδες ταξίδι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Στην ατζέντα Καλογρίτσα, ο Αρτεμίου σημειώνεται ως «Α2», ενώ στην Επιτροπή ο κατασκευαστής άφησε υπόνοιες ότι και ο ίδιος πήγαινε στη Βενεζουέλα.
6. Ο Καλογρίτσας επιβεβαίωσε ότι, όταν αναδείχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής για την άδεια, εστάλη από τον Παππά στον Δημήτρη Κοντομηνά του Alpha, ο οποίος είχε μείνει εκτός αδειών, για σύμπραξη, αλλά και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, για μια οικονομική στήριξη. Ο Μαρινάκης μάλιστα ήταν αυτός που το 2019 είχε καταγγείλει ότι ο Παππάς τού έστειλε τον Καλογρίτσα για να του δανείσει ένα ποσό περί τα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει την πρώτη δόση.
7. Ο κατασκευαστής ανέφερε ότι ο Νίκος Παππάς τού υπέδειξε να δώσει μια προσφορά στην περιοχή των 24-25 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «χτυπήσει» την τηλεοπτική άδεια, εκτιμώντας ότι σε εκείνο το επίπεδο περίπου θα κινηθούν οι προσφορές. Εν τέλει, το ποσό ξέφυγε σημαντικά, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη άδεια που κατακυρώθηκε στον ΣΚΑΪ ανέβηκε στα 40 εκατ. ευρώ.
8. Γλαφυρή είναι και η περιγραφή του Καλογρίτσα για το πώς τον εξώθησαν εκτός του υπό σύσταση καναλιού, ύστερα από μια συνάντηση σε ένα σπίτι, παρόντος του Παππά. Τότε, όπως λέει, του δόθηκε να υπογράψει μια δήλωση αποχώρησης από το εγχείρημα, την οποία ο ίδιος, παρά τις επιφυλάξεις του, εν τέλει υπέγραψε, έστω και αν ένιωσε προδομένος.
9. Όταν το project του καναλιού ναυάγησε, ο Καλογρίτσας εντέλλεται από τον Παππά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να φτιάξει την εφημερίδα Documento, με τον πανίσχυρο υπουργό να του υποδεικνύει τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ως ισχυρό άνδρα της έκδοσης. Εκεί, όπως λέει, πήγαν τα 3 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από την CCC.
10. Για τη σύντομη παραμονή του στο εγχείρημα του «Documento», o Καλογρίτσας αποκαλύπτει κάτι επίσης ενδιαφέρον. Λέει ότι ο Παππάς, τον Ιανουάριο του 2017, του εφιστά με SMS την… προσοχή για τα σενάρια διακοπής της έκδοσης που διακινούνται, προσθέτει ότι του ζητήθηκε από το Μαξίμου, και μάλιστα πιεστικά, να γραφτούν πράγματα για τη Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά και για τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου. Η έκδοση δεν διεκόπη, αλλά ο Καλογρίτσας αποχώρησε λίγο μετά, ενώ η εφημερίδα, υπό τον Βαξεβάνη μόνο πλέον, πρωταγωνίστησε σε δημοσιεύματα εναντίον των προαναφερθεισών κυριών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News