1107
Ως «αξιαγάπητα αδέξια» περιγράφεται η πρώτη ομαδική φωτογραφία για την επετηρίδα των βραβείων Οσκαρ μετά την πανδημία | ©A.M.P.A.S.

Δέκα «κλειδιά» στο ομαδικό πορτρέτο των Οσκαρ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:01
Ως «αξιαγάπητα αδέξια» περιγράφεται η πρώτη ομαδική φωτογραφία για την επετηρίδα των βραβείων Οσκαρ μετά την πανδημία
|©A.M.P.A.S.

Δέκα «κλειδιά» στο ομαδικό πορτρέτο των Οσκαρ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:01

Οι φανατικοί του κινηματογράφου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη θριαμβευτική επιστροφή του ομαδικού πορτρέτου για την επετηρίδα των βραβείων Οσκαρ μετά από ένα διάλειμμα που προκάλεσαν οι απαγορεύσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Η Τσέλσι Μπέιλι, ανταποκρίτρια του BBC News στην Ουάσινγκτον περιγράφει στη βρετανική ιστοσελίδα μερικά από τα πράγματα που εντόπισε στην παραδοσιακή ετήσια φωτογράφιση, η οποία έχει περιγραφεί στο Vulture ως «αξιαγάπητα αδέξια»…

1. Ο Μπρένταν Φρέιζερ το απολαμβάνει για τα καλά

Σε όλους αρέσει το comeback ενός καλού σεναρίου, αλλά ακόμη και ο καλύτερος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να είχε γράψει μια καλύτερη ιστορία για τον Μπρένταν Φρέιζερ. Αφού εξαφανίστηκε από τη μεγάλη οθόνη στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Φρέιζερ πρωταγωνιστεί τώρα στις υποψηφιότητες για το Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού με την ερμηνεία του Τσάρλι στη «Φάλαινα».

Λέγεται ότι ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι πέρασε σχεδόν μια δεκαετία αναζητώντας τον κατάλληλο ηθοποιό για να υποδυθεί τον ερημίτη καθηγητή Αγγλικών που παλεύει με τη σοβαρή παχυσαρκία και θέλει απεγνωσμένα να επανασυνδεθεί με την αποξενωμένη κόρη του.

2. Οι Ντάνιελ δείχνουν σαστισμένοι

Σε μια παράλληλη διάσταση, οι Ντάνιελ Σάινερτ (με το κίτρινο σακάκι) και Ντάνιελ Κουάν (με τον κόκκινο σκούφο), το σκηνοθετικό δίδυμο πίσω από το αλλόκοτο πολυσύμπαν της ταινίας «Τα Πάντα Ολα» («Everything Everywhere All at Once»), μάλλον χαμογελούν στη φωτογραφία της επετηρίδας. Αλλά στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο μοιάζουν σαστισμένοι. Ισως γιατί η τρελή ταινία τους θεωρείται φαβορί φέτος, έχοντας κερδίσει 11 υποψηφιότητες· μάλιστα, η Μισέλ Γιο είναι ιστορικά η πρώτη ασιάτισσα υποψήφια για το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.

3. Ολο χαμόγελα οι Ιρλανδοί

Το λαμπερό  χαμόγελο του Μπρένταν Γκλίζον, συμπρωταγωνιστή του Κόλιν Φάρελ στο ψυχολογικό δράμα «Τα πνεύματα του Ινισέριν» («The Banshees of Inisherin»), συνοψίζει γιατί χαμογελούν οι Ιρλανδοί στα Οσκαρ φέτος.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των φετινών υποψήφιων ηθοποιών είναι Ιρλανδοί, σύμφωνα με τους LA Times, ενώ το δραματικό «Ησυχο κορίτσι» («The Quiet Girl») είναι επίσης η πρώτη υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για το Οσκαρ ξένης ταινίας μεγάλου μήκους.

4. Μια υπέροχη χρονιά για νεοφερμένους και πρωτοεμφανιζόμενους

Στο παρελθόν, τα βραβεία έχουν επικριθεί επειδή κάθε χρόνο υποδείκνυαν τους ίδιους ηθοποιούς· η Μέριλ Στριπ, για παράδειγμα, έχει προταθεί 21 φορές. Οχι όμως φέτος. Δεκαέξι από τους 20 υποψήφιους ηθοποιούς είναι επίδοξοι νικητές για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους LA Times.

Μεταξύ αυτών και ο Οστιν Μπάτλερ, υποψήφιος για την ερμηνεία του Ελβις Πρίσλεϊ. Λίγες ημέρες μετά τη βράβευσή του με τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου, πέθανε ξαφνικά η κόρη του Ελβις, Λίζα Μαρί. Ο Μπάτλερ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή The Tonight Show του Τζίμι Φάλον, είπε πόσο εύκολα συνδέθηκαν με τη μουσικό, που πέθανε στις 12 Ιανουαρίου σε ηλικία 54 ετών, λίγες μόλις ημέρες μετά την κοινή τους εμφάνιση για την προώθηση του «Ελβις». Είπε ακόμη ότι ο θάνατός της έκανε αυτή τη χρονιά των βραβείων «γλυκόπικρη» και ότι ελπίζει να κερδίσει, τόσο για την Πρίσλεϊ όσο και για την οικογένειά της.

5. Η τέλεια εμφάνιση των ενδυματολόγων

Οι ενδυματολόγοι συγκαταλέγονται στους αφανείς ήρωες του κινηματογραφικού κόσμου· αλλά ποιος θα ήταν ο Ελβις χωρίς το εντυπωσιακό κοστούμι του ή η βασίλισσα Ραμόντα χωρίς το ένδοξο στέμμα της;

Οι φετινοί υποψήφιοι ενδυματολόγοι βοήθησαν στη δημιουργία χαρακτήρων που ταξίδεψαν στο πολυσύμπαν, πολέμησαν για τη Γουακάντα και γλέντησαν με την ντεκαντάνς του πρώιμου Χόλιγουντ.

Η ιαπωνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Σίρλεϊ Κουράτα είναι υποψήφια με το «Τα πάντα όλα». Και στάθηκε για να φωτογραφηθεί κοντά στη Ρουθ Κάρτερ, υποψήφια για το «Μαύρος Πάνθηρας: Γουακάντα για Πάντα».

6. Πρότυπο ο Μίστερ Μπιν;

Δεν βλέπεις κάθε μέρα τον Μίστερ Μπιν στο κόκκινο χαλί… Ο σκηνοθέτης Σούνακ Σεν, όμως, αποφάσισε να κρατήσει τα πράγματα χαλαρά στη φωτογράφιση της ομάδας του. Η ταινία του «All That Breathes» είναι υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Η ιστορία ακολουθεί δύο αδέρφια στο Νέο Δελχί, που προσπαθούν να σώσουν μαύρους αετούς, τα μεγαλοπρεπή πουλιά που πεθαίνουν εξαιτίας του τοξικού αέρα της πολύβουης μεγαλούπολης.

7. Το Avatar (επιτέλους) επέστρεψε

Μερικές φορές είναι σαν να έχουν περάσει 84 χρόνια από την πρεμιέρα του «Avatar». Αλλά όλη αυτή η αναμονή φαίνεται να έχει αποδώσει. Το «Avatar: The Way of the Water» είναι υποψήφιο για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, γι’ αυτό ίσως ο Τζούλιαν Χάουαρθ (στο κέντρο, με σκούρο πουκάμισο και γκρι μπλέιζερ), ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για τον σχεδιασμό του ήχου, φαίνεται τόσο «φουσκωμένος».

Και ενώ είναι σπάνιο ένα καλοκαιρινό blockbuster να είναι υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, όχι μία αλλά δύο από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις της χρονιάς είναι υποψήφιες για την κορυφαία διάκριση: το «Avatar: The Way of the Water» και το «Top Gun: Maverick».

8. Ο Τομ πετάει σε νέα ύψη

Μιλώντας για τον «Maverick», ας μην ξεχνάμε και τον Τομ Κρουζ με το χαρακτηριστικό εκθαμβωτικό χαμόγελο. Προφανώς, η εκδήλωση καθυστέρησε λίγο, γιατί όλοι έδειχναν να θέλουν μια φωτογραφία με τον σούπερ σταρ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο –για πρώτη φορά υποψήφιος– Κε Χουί Κουάν πέταξε από τη χαρά του όταν έβγαλε μια σέλφι με τον Κρουζ.

Το «Top Gun: Maverick» έχει λάβει έξι υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, οπτικών εφέ και μοντάζ. Είναι, δε, η πρώτη υποψήφια ταινία του Τομ Κρουζ εδώ και 23 χρόνια.

9. Η Αντζελα Μπάσετ αψεγάδιαστη όσο ποτέ

Ο Τομ Κρουζ και η Αντζελα Μπάσετ, υποψήφια για το Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της βασίλισσας Ραμόντα στο «Μαύρος Πάνθηρας: Γουακάντα για Πάντα», είχαν ξαναβρεθεί μαζί στο «Mission Impossible». Η Μπάσετ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Κρουζ στο έκτο σίκουελ του franchise «Mission Impossible: Fallout». Είναι η πρώτη ηθοποιός ταινίας της Marvel που προτάθηκε για Οσκαρ. Στο παρελθόν είχε προταθεί για το Οσκαρ καλύτερης ηθοποιού με τη βιογραφική ταινία για την Τίνα Τέρνερ, «What’s Love Got to Do With It» (1994).

10. Ηρθε η ώρα της Τζέιμι Λι Κέρτις να λάμψει

Αν και παίζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, φέτος είναι η πρώτη φορά που η Τζέιμι Λι Κέρτις είναι υποψήφια για Οσκαρ. Παραδέχτηκε στο Parade ότι ένιωσε «εντελώς σοκαρισμένη» που ήταν υποψήφια για το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου, για τον ρόλο της επίμονης εφοριακού Ντίαρντρι Μπομπέιρντρι στα «Πάντα Ολα»: «Είμαι 64 ετών. Είμαι ηθοποιός από τα 19 μου» είπε στο AP Entertainment. «Εκανα ταινίες τρόμου και πούλησα γιαούρτι. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα άκουγα το όνομά μου στα Οσκαρ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...