519
Ενα από τα ειδικά Κέντρα Υποστήριξης | SolidarityNow

Γαλάζιες κουκίδες για την υποστήριξη παιδιών και προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 18:17
Ενα από τα ειδικά Κέντρα Υποστήριξης
|SolidarityNow

Γαλάζιες κουκίδες για την υποστήριξη παιδιών και προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 18:17

Πολλά μικρά καταφύγια, διάσπαρτα σε γωνιές της Ελλάδας. Οι γαλάζιες κουκίδες είναι εδώ και θα προσφέρουν μια αγκαλιά αλληλεγγύης σε παιδιά, γυναίκες και άτομα από ευάλωτες ομάδες που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προστασία αυτών των ομάδων λοιπόν, το SolidarityNow δημιούργησε τα ειδικά Κέντρα Υποστήριξης -γνωστά και ως «Blue Dots» (γαλάζιες κουκκίδες)- που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες προσφύγων σε αρκετά σημεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών και συμβουλευτικής.

Το SolidarityNow, με την υποστήριξη της UNICEF, εφαρμόζει την καινοτόμο προσέγγιση διασύνδεσης των Blue Dots σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τη UNICEF και το ICRC στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά στις αρχές του 2016, με στόχο να διασφαλιστεί ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών στη διάθεση του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη αλλά και για να προωθηθεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ των φορέων προστασίας που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο.

Τα Blue Dots του SolidarityNow αναγνωρίζονται εύκολα δεδομένου ότι φέρουν το διακριτικό σήμα της μπλε κουκίδας, υποδεικνύοντας έτσι ότι μέσα από την παρούσα δομή παρέχονται δωρεάν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το SolidarityNow αντιμετωπίζει την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών σε 4 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας: Αττική (Ελευσίνα και Μαραθώνας), Κεντρική Μακεδονία (Ωραιόκαστρο και Καβαλάρι), Ανατολική Μακεδονία (Δράμα) και Ήπειρο (Φιλιππιάδα, Ιωάννινα και Δολιανά).

Map_solidarity_blue
Τι είναι τα Blue Dots

Τα Blue Dots είναι Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αττική, την Ηπειρο καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στον αστικό ιστό των παραπάνω περιοχών, εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών.

Η κάθε μονάδα Blue Dot αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά-πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρεται σε αυτό περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμορφωμένο χώρο αποκλειστικά για μητέρες και μωρά/παιδιά.

«Τα Blue Dots είναι η εικόνα του κόσμου μας όπως την οραματιζόμαστε στο SolidarityNow. Ο πλανήτης στον οποίο οι κάτοικοί του θα έχουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση, σε κοινωνίες βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη. Για να γίνει πραγματικότητά το όραμα αυτό, ξεκινάμε προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειες», σημειώνει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία των Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά μέσα στους οποίους υλοποιούνται ψυχοκοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους ανήλικους, με σκοπό να επαναφέρουν την αίσθηση καθημερινότητας που έχουν απωλέσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της εγκατάλειψης της πατρίδας.
  • Εντοπισμός και παραπομπή των ευάλωτων ατόμων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων οικογενειών, των ανύπαντρων μητέρων, των παιδιών σε κίνδυνο- με ιδιαίτερη έμφαση στην ασυνόδευτα παιδιά, των ατόμων με αναπηρίες ή ασθένειες, των περιπτώσεων που υπάρχουν υπόνοιες παράνομης διακίνησης, των θυμάτων σεξουαλικής και σεξιστικής βίας.
  • Δημιουργία χώρων θηλασμού και παροχή νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής.
  • Έγκυρη πληροφόρηση στους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τα δικαιώματά τους (πριν και μετά την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας).
  • Παροχή γενικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παραπομπές όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...