1215
Το νέο, πιλοτικό κατάστημα της ΔΕΗ στο Μαρούσι αποτυπώνει την εποχή της εξέλιξης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια | dei.gr

ΔΕΗ: Από τον λιγνίτη στην εποχή της πράσινης ενέργειας και της ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 16:52
Το νέο, πιλοτικό κατάστημα της ΔΕΗ στο Μαρούσι αποτυπώνει την εποχή της εξέλιξης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια
|dei.gr

ΔΕΗ: Από τον λιγνίτη στην εποχή της πράσινης ενέργειας και της ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2025, 16:52

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και των data centers εισέρχεται πλεόν η ΔΕΗ με ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο το οποίο προετοιμάζει εδώ και δύο χρόνια σε αντικατάσταση των πρώην λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Η τελευταία πράξη, με την οποία η ΔΕΗ αφήνει οριστικά στο παρελθόν, την εποχή του λιγνίτη, θα είναι η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαίδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου το 2027. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας τα θεαματικά αποτελέσματα του 2024 στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Το 2024, η ΔΕΗ παρουσίασε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 1,8 δισ., αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2023. Στη βελτίωση αυτή συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, τόσο της διανομής όσο και της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ενοποίηση των αποτελεσμάτων της Ρουμανίας για ολόκληρο το έτος σε σχέση με το 2023 και επιπλέον η προσθήκη της «Κωτσόβολος» στην Ελλάδα. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 426 εκατ. ευρώ έναντι 206 εκατ. ευρώ το 2023.

Με αυτή την ισχυρή βάση η ΔΕΗ προχωρά σε νέες επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Στάσσης στο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, εκτός από την πράσινη ενέργεια τίθεται πλέον ως πιθανή επιλογή και η κατασκευή μεγάλης κλίμακας data centers.

Μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί – όπως υπογράμμισε – θα είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τη χώρα.

Σε σχέση με την «Πτολεμαίδα 5», ισχύος 660 μεγαβάτ σήμερα, το σχέδιο προβλέπει την διακοπή λειτουργίας της ως λιγνιτικής μονάδας το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και της χώρας) και την έναρξη λειτουργίας ως μονάδας φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, με ισχύ 350 μεγαβάτ.

Το σβήσιμο της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας σηματοδοτεί την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2019 υπήρχαν λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 3,4 γιγαβάτ.

Ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν 1,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης και πιθανώς data centers, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και η ζήτηση για τα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ αυξάνεται εκθετικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Αναζητούνται επενδυτές

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει στόχο να προετοιμάσει ολόκληρη την περιοχή για τη μεταλιγνιτική εποχή και την προσέλκυση επενδύσεων powertech, όπου η ενέργεια ενώνεται με την υψηλή τεχνολογία. «Δουλεύουμε για να κάνουμε την “Κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας”, τον ιδανικό τεχνολογικό κόμβο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε ή σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε εκεί έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ισχύ 2.500 MW» ανέφερε ο κ. Στάσσης.

«Εχουμε ξεκινήσει αρκετές διαφορετικές συζητήσεις με hyperscalers (κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας) και παγκόσμιες εταιρείες ανάπτυξης κέντρων δεδομένων και βλέπουμε πολύ καλή ανταπόκριση για το έργο. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο», τόνισε ο ίδιος.

«West Macedonia Valley» η Πτολεμαΐδα

«Κληθήκαμε να ετοιμάσουμε το μέλλον μιας τεράστιας λιγνιτικής περιοχής. Από τη μία πλευρά κλείναμε δραστηριότητες και από την άλλη συνεχίζαμε με δραστηριότητες που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια», ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Στη συνέχεια είχαμε την έλευση του Chat GPT και την εξέλιξη της AI εν μέσω πολύ ισχυρής ζήτησης για κέντρα δεδομένων. «Τις ενεργειακές μας επενδύσεις στην περιοχή θα τις κάναμε ούτως ή άλλως. Δεν στηρίζονται στα σχέδιά μας για data center» σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, σε πρώτη φάση θα είναι εφικτό να αναπτυχθούν data centers ισχύος 300 MW, τα οποία θα καλύπτονται ενεργειακά από μονάδα φυσικού αερίου 350 MW, φωτοβολταϊκά ισχύος 1,3 GW, μπαταρίες ισχύος 300 MW και δύο αντλησιοταμιευτικά με συνολική ισχύ 560 MW. Σε δεύτερη φάση είναι δυνατόν να αναπτυχθούν data centers ισχύος 1 GW που μπορεί να είναι έτοιμα μέσα σε τρία χρόνια αφού ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της επένδυσης που επικαλέστηκε ο κ. Στάσσης είναι ότι η «κοιλάδα» που θα λέγεται West Macedonia Valley βρίσκεται σε περιοχές ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και σε απόσταση μόλις 1,5 ώρας από τη Θεσσαλονίκη, είναι κοντά σε δίκτυο υψηλής τάσης και έχει κομβική θέση στη Νοτιοδυτική Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη που μπορούν να φιλοξενήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα τόσο μεγάλο έργο. Και τυχαίνει να βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις τοποθεσίες», σύμφωνα με το CEO. Για να προχωρήσει το έργο πρέπει να βρεθεί ένας επενδυτής που θα δεσμευτεί για την υλοποίηση του. «Η ζήτηση για ένα τέτοιο έργο είναι πραγματικά πολύ ισχυρή. Προετοιμάζουμε αυτό το σχεδόν δύο χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει, είναι θέμα χρόνου» τόνισε ο κ. Στάσσης.

Η αναγέννηση της ΔΕΗ

Η εξέλιξη αυτή και τα επενδυτικά σχέδια για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ μας υπενθυμίζει το άλμα που έκανε η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Ενώ βρισκόταν το 2019 ένα βήμα πριν από μια χρεοκοπία-ντόμινο για την ελληνική οικονομία, σήμερα πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.

Για την ιστορία, τον Απρίλιο του 2019 η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές 903,8 εκατ. ευρώ για το 2018. Τα τραγικά οικονομικά αποτελέσματα του 2018 βύθισαν κι άλλο τις μετοχές της, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αξία στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Τότε το μερίδιο του Δημοσίου (51%) είχε αξία περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η αξία που έχει το μερίδιο του Δημοσίου (34%) έχει εκτιναχθεί στα 1,81 δισ. ευρώ(!).

Η προσπάθεια διάσωσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ ήρθε στα χέρια του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Οι πρώτες πυροσβεστικές κινήσεις εξασφάλισαν την άρση της αβεβαιότητας για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης (ακόμη και για την πληρωμή μισθών), κάτι που, ευτυχώς, αποτυπώθηκε στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) τον Σεπτέμβριο, καθησυχάζοντας κάπως τις αγορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης κλήθηκαν τότε να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της ΔΕΗ ενώ παράλληλα, αναζήτησαν στην αγορά τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Ο Γιώργος Στάσσης έδειχνε να πιστεύει στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα και λέγεται ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επελέγη για την «ηλεκτρική καρέκλα». Ο νέος επικεφαλής παρουσίασε γρήγορα το καινούργιο επιχειρησιακό σχέδιο, με έμφαση στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και στον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου. Στόχος ήταν να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.

Από μια υπερχρεωμένη, απαξιωμένη, απαρχαιωμένη και πληγωμένη από μια κουλτούρα που είχε τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980 επιχείρηση, η ΔΕΗ μετατράπηκε σε λίγα χρόνια σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Επανήλθε στην κερδοφορία εξυγιαίνοντας και βελτιώνοντας όλους τους επιμέρους δείκτες του ισολογισμού της και έκανε μια μεγάλη πράσινη στροφή υλοποιώντας ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 η ΔΕΗ είχε ζημιές που ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ και ότι το 2023, ούσα κερδοφόρα (αντί να αναζητεί σωσίβιο στα λεφτά των φορολογούμενων), επεκτείνεται εξαγοράζοντας έναντι 1,2 δισ. ευρώ την Enel Romania, μια κίνηση-ορόσημο για τη νέα εποχή της.

Παράλληλα, η επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι σήμερα ο επικρατέστερος αγοραστής για το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος. «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» δήλωσε μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης (Dei.gr)

Η αποτροπή της χρεοκοπίας της ΔΕΗ και η εντυπωσιακή ανάκαμψή της είναι ένα «στόρι» που δεν απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη. Διότι, πολύ απλά, το δράμα αποφεύχθηκε. O Γουίλιαμ Λάιον Μακένζι Κινγκ υπήρξε πρωθυπουργός του Καναδά επί 21 ολόκληρα χρόνια. Μεταξύ άλλων, έχει μείνει η φράση του ότι «κρινόμαστε περισσότερο για αυτό που προλαμβάνουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...